Ha most kezdtél el meditálni vagy még csak tervezed, akkor ez a cikk neked szól. Az első próbálkozásoknál egyformán megfigyelhetőek bizonyos akadályok. Lássuk mik ezek!

Ami mindenkit megijeszt a meditációval kapcsolatban:

-Hogyan zárjam ki a gondolataimat?

-Mi lesz, ha valami mégis eszembe jut?

-Mi van, ha nem tapasztalok, nem látok semmit?

-És ha elalszom?

Sok egyéb frusztráció mellett, ezek a legáltalánosabb félelmeink, amikor meditálni szeretnénk.

Az igazság az, hogy semmit sem kell túlmisztifikálni a meditációban, nincsenek szabályok, nincsenek elvárások, csupán kitartó gyakorlás szükséges hozzá, koncentráció és az, hogy élvezd, töltődj, ahogy neked jól esik.

A meditáció nem szól egyébről, mint arról, hogy megteremtsd magadban azt az állapotot, amikor képes vagy önmagadra figyelni, elcsendesülni, középpontodban lenni.

Figyeld meg, hogy érzed éppen magad

Mielőtt elkezdenéd a meditációt, ellenőrizd az aktuális érzelmi, mentális és pszichológiai állapotodat. Ha az állapotod szélsőséges, teremtsd meg magadban az egyensúlyt. Ha érzelmileg és mentálisan rend van benned, a meditáció is sikeresebb lesz és így elkerülöd az esetleges csalódásokat.

Fontos, hogy bármilyen érzést is találsz magadban (szomorúság, düh, depresszió, lehangoltság), tudd, hogy ez rendben van, fogadd el és engedj teret annak, hogy az érzelmi skáládon magasabb szintre emelkedhess. Hogyan? Első sorban azzal, hogy nem hadakozol, nem ítélkezel magad és az érzelmeid felett. Az első gyakorlat talán pont az lehetne ilyenkor, hogy békét kötsz azzal a helyzettel, amiben éppen most vagy és gondolatban átöleled az összes negatív érzésedet.

Találd meg a számodra megfelelő helyet

Ez nagyon fontos, különösen a kezdőknek. A tér energiája is befolyásolhatja a meditáció sikerességét.

Mindannyiunk más-más környezetre van szüksége ahhoz, hogy képes legyen ellazulni, kikapcsolni. Bizonyos helyek egyszerűen jó érzést keltenek bennünk és az elménk szinte azonnal egyfajta meditatív állapotba kerül. A természetben a pozitív energiák sokkal erősebbek, mint ahogyan egy-egy szakrális helyen is tapasztalható a magasabb rezgésű energia jelenléte.

Van egy kedvenc helyed, ami a szíved csücske? Látogasd meg. Ha éppen nem tudsz kimozdulni, hangolódj rá az otthonodra. Hol van az a pont a lakásodon belül, ahol gyakrabban és szívesebben vagy, ahol az időd nagy részét töltöd, ha otthon vagy? Csak hallgass a megérzéseidre.

Próbálj ki több technikát

Figyeld meg, hogy neked mi válik be, hogy tudsz legeredményesebben kikapcsolni. A meditációnak nem szükséges úgy történnie, ahogy a nagy könyvben megvan írva. Nem kell lótusz ülésben Buddhaként a megvilágosodást hajkurásznod, ha csak nem erre vágysz. A lényeg, hogy neked jó legyen, számodra kikapcsolódás legyen ez a kis idő, amit tényleg magadra szánsz. Feküdj le, ülj le, a lényeg, hogy ellazulj, relaxálj, ne emésszen az, ha a meditációdba belealszol, a jótékony hatása, amit még éber állapotodban elértél, alvás után is jelen lesz. Ha lefekvés előtt meditálsz, sokkal mélyebben fogsz aludni, kipihentebben ébredve és észrevehetőek ilyenkor az intenzívebb vagy médiumi álmok, esetleg valami sugallatot is kaphatsz, segítséget az aktuális problémádra.

Számtalan módja van a meditációnak és a meditatív állapot elérésének. Mindegyik alapja a koncentráció. Ezért érdemes első körben (általában hosszú ideig), inkább ezt tökéletesre fejleszteni.

Tudtad, hogy például mosogatás közben is képes vagy meditálni? Vagy például egy rajzolás, színezés közben? Amikor az elme egy dologra fókuszál és kikapcsol minden más külső tényezőt, azaz, belefeledkezel mondjuk a tevékenységedbe és teljességgel jelen vagy, akkor már meditálsz. Ilyen egyszerű.

Ne harcolj a gondolataiddal

Amikor elkezded a meditációt az elméd álomképei, gondolatfoszlányai, kiszabadulnak a palackból és ez zavaró lehet. Különösen, hogy Te úgy hiszed, máris hibáztál, nem tudtad féken tartani a gondolataidat. Ilyenkor pedig az történik, hogy elkezdesz gondolkodni, energiát beletenni és így a gondolataidtól nem fogsz eltávolodni, hanem egyre jobban elmélyülsz bennük. “- Jaj, ezt nem szabad, menj el! Nem, nem gondolok semmire..nem gondolok semmire.. mantrázom..Mért nem tűnik már el?! Basszus, tegnap nem fejeztem be egy feladatot a munkahelyemen! Na jó..hagyjuk ezt a meditációt, ez nem nekem való!” -Jó, de akkor hogyan lehet nem gondolni semmire? – kérdezed.

Úgy, hogy hagyod, hogy ami feljön, az legyen, nem ragadsz bele. Engedd meg a mozifilmet a fejedben, engedd meg a hangokat, a párbeszédeket, ne harcolj velük, ha megjelennek. Hallgasd, nézd, szemléld kívülről és látni fogod, hogy ha megengeded, ha nem ostorozod magad miattuk, távoznak. Igen, utána jön estleg egy újabb és újabb, de minél többször gyakorlod, hogy külső szemlélője maradsz csupán ezeknek a gondolatoknak, képeknek, annál kevesebb lesz, annál hamarabb kiürül az elméd. Legyél tudatos megfigyelője, hogy az elméd mit dob eléd, de ne állj meg rajtuk, ne elemezd, ne címkézd, Te csak figyelj, hogy mi minden zajlik, benned, amíg végül lepörög minden és egyre jobban elcsendesül az elméd.

Válassz egy mantrát

Koncentrációs gyakorlatnak is kiválóak a mantrázások illetve egyes mantráknak, mint például az Om-nak vagy a Ham-sah-nak, nagyon magas rezgése van.

Te is kitalálhatsz magadnak egy saját mantrát, egy szót, egy mondatot, ami segít koncentrálni, segít középpontba kerülni, kicsit eltávolodni a hétköznapi problémáktól.

Személy szerint én nem hiszek a csodatévő, “kívánság mantrákban”, mert úgy hiszem, hogy ha valamit csak mantrázunk, de annak sikerességet nem hisszük még el legbelül (ezért akarjuk magunkba táplálni), abban sokkal több az ellentétes, szétfeszítő erő, mint a valódi teremtő energia. Ez pedig elszívja az energiánkat, káoszt fog okozni az energia rendszerünkben és nem utolsó sorban a teremtésünkben is csalódni fogunk. “- Nem értem miért nem jött össze, pedig annyira mantráztam!” Ilyen formán a saját mantrámat belső bizonyosságnak hívom, amit időnként megerősítek és elmondom, de ezt csak akkor használom, ha a szívemben egy szemernyi kétség sincs már, különben nem is próbálkozom vele, előbb az ellentétes érzéseimet oldom fel.

Ezzel szemben koncentrációra, ellazulásra előszeretettel használom az Om mantrát melyet légző gyakorlattal kötök össze, hangosan kimondva és rezegtetve. Fantasztikus emelő hatása van, amit testben, szellemben lélekben egyaránt érzek.

Egy szó, mint száz, meditálni nem nagy dolog és nem is olyan misztikus, mint ahogyan az elsőre hangzik. A meditáció lényege, első sorban az, hogy megeteremted az időt, helyet, hogy figyelj magadra, csak magadra és pihenteted az elméd, csak vagy. A meditációs tudatszinteket lehet magasabb szintekre fejleszteni, de kezdésnek ne ez legyen a cél. Ha már rendszeresen, naponta 15 percet képes vagy így magadra szánni, az is nagyon sok változást idéz elő az életedben. Sokkal frissebbnek, energikusabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, fókuszáltabbnak fogod magad érezni az életed minden területén, az egészségügyi hatásairól nem is beszélve. Ennyi időnk kell hogy legyen magunkra.

Te szoktál meditálni?

Kép: stocksnap.io

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.