Érezted már azt, hogy egy zsúfolt helyen is magányos voltál? Azt, amikor úgy érzed, hogy nincs semmi motivációd, kedvtelen vagy és rezignált? A depresszió nem csak akkor veszélyes, ha már ki sem tudsz kelni az ágyból. Az apró jelzésekre érdemes sokkal tudatosabban odafigyelni és komolyan venni. Most összeszedtük azokat a lépéseket, melyek segíthetnek kilépni a magány és a depresszió árnyékából.

Magány

Ez egy bonyolult és gyakran zavaró érzelmi válasz az elszigeteltségre. A magány általában szorongó érzelmeket idéz elő a kötődés hiánya vagy a másokkal való kommunikációs nehézségek miatt. Ez az érzés rendkívül erős lehet és teljes melankóliát okozhat.

#1. Ne lökd el magadtól azokat, akik szeretnek

A szociális támogatás a családokból és barátokból áll. A szoros kapcsolatok másokkal segítenek abban, hogy úgy érezd, hogy gondoskodhatsz másokról és a szeretetben való hitedet is emeli. Ezek az érzelmek megerősítenek a betegségek és stressz ellen folytatott küzdelmes időkben.

#2. Élvezd a csendet

A csend nagyon hatékony stresszoldó és növeli az ember képességét arra, hogy magáévá tegye a békét. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha a depressziós személy magánya negatív érzelmekből származik. Annak ellenére, hogy széles körben elfogadott elképzelésünk van arról, hogy más emberekre van szükségünk, hogy teljesek legyünk, nem ez a helyzet. Az igazság az, hogy ha mások túlságosan befolyásolnak bennünket, elveszíthetjük a saját személyiségünket. Néha szükséges emlékeztetni önmagunkat az egyéni értékeinkre, melyek soha nem függnek más emberektől. Aki képes egyedüli is békében élni önmagával, aki tud énidőt szánni önmagára, az sokkal szabadabb, erősebb és függetlenebb ember.

#3. Legyen egy érdekes hobbid

A depresszió egyik tünete az érdeklődés hiánya. Minden, ami korábban örömet okozott neked, most semlegesen érint. Ha ez a helyzet nálad is, akkor próbáld meg ezt az ürességet valami új dologgal megtölteni. Az új hobbi segít megtalálni az elveszett szenvedélyt.

Amikor lehangoltak vagyunk, ez a próbálkozás erőfeszítést igényelhet tőlünk, de mindig csak a kezdeti lépések nehezek. Az új hobbi javíthatja a mentális egészséget. Nem számít, mit csinálsz, amíg az egészséges, boldoggá tesz és javítja a hangulatodat. Az olyan tevékenységek, mint az edzés, kreatív csoportfoglalkozások, nem csak a komfortzónádból ugrasztanak ki, hanem az emberekhez is visszakapcsol.

#4. Változtasd meg a kis dolgokat az életedben

Lehet, hogy változtatásra van szükséged. De ne aggódj amiatt, ha ezek a dolgok nem gyorsan zajlanak. Ne felejtsd el, hogy a változás lépésről lépésre jön, ezért ne csüggedj, hogy ha a magány és a depresszió egy nap alatt nem tűnik el. Jelentős változás sok kisebb változás következtében jön létre, ezért lépésről lépésre, apránként iktass be az életedbe változásokat.

Például, ha eddig csak az interneten beszélgettél másokkal, mert bezárkóztál, akkor most találkozz velük, beszélj velük szemtől szembe. Vagy ha egészségtelen ételeket ettél, fokozatosan törekedj arra, hogy egészségesebben étkezz. Látni fogod, hogy az ilyen kis dolgok idővel összeadódnak, egészen addig, amíg egy nap, jelentős hatást gyakorolnak önbecsülésedre, önbizalmadra és az általános hangulatodra.

#5. Találj egy személyes módszert, ami segít megküzdeni a magányt okozó mentális és érzelmi szokásaiddal.

Elsősorban, ezt a tendenciát előbb fel kell, hogy ismerd magadban. Mennyire járulsz Te is hozzá, hogy jelenleg magányosnak érzed magad? Mennyire zárod ki a világot, mennyire ragaszkodsz ehhez az állapotodhoz? Mennyire kapcsolódsz másokhoz? És ha kevésbé, milyen kifogások mögé bújsz, amiért kizársz másokat az életedből? Menj és találkozz a szeretteiddel, a barátaiddal, töltsd velük több minőségi időt. Látni fogod, hogy az erőfeszítéseidnek meg lesz a hatása, ugyanúgy, mint az edzőteremben való testmozgás, mely után hálás kimerültséget, de egyben felfrissülést tapasztalsz.

#6. Ne felejtsd el, hogy a magány egy olyan érzés, amelyen felülemelkedhetsz

Ha magányos vagy, az azért van, mert valami elindította ezt az érzést benned, nem azért, mert egyedül vagy. Az elme élteti a fájdalmat és a kétségbeesést, ezért a magány is felütötte a fejét. Azonban az agy, a gondolataink révén megpróbálja megmagyarázni ezt az érzést. És abban a pillanatban, amikor ezt az elméleti folyamatot nyakon csípjük, megtalálhatjuk a valódi okokat, miért vagyunk magányosak. Tehát nagyon fontos megérteni, hogy ilyen érzést miért is kapsz, miért érzed ezt valójában és elfogadd anélkül, hogy túlreagálnád.

#7. Próbálj ki egy terápiát.

Ha nem tudod legyőzni a mélyen érzett magányosság érzéseit, és egyre inkább depresszióba esel, akkor elszigeteltnek és félreértettnek érezheted magad. Ebben az esetben, egyáltalán nem ciki, ha egy mentálhigiénés szakemberhez fordulsz, aki szakszerűen segít feloldani azokat a problémákat, melyekkel Te egyedül nem tudsz szembenézni vagy valamilyen oknál fogva, nem látsz rá önmagadra tisztán. Egy külsős ember, gyakran sokkal többet tud segíteni, mint egy hozzánk közel álló ember és az is lehet, hogy csak egy kis iránymutatásra van szükséged, hogy újra a kezedbe vedd az életedet és erőre kapj.

Kép: unsplash.com/Elen Aivali

unsplash.com/Wang xi

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.