Magányos vagy? Olyan érzésed van, mintha egyedül élnél egy szigeten? Igen, vannak mások, de valamilyen oknál fogva csak küzdesz velük, ha máshogy nem is, de érzelmi szinten biztosan. A dolgok azonban nem mindig voltak ilyenek, mint most. Egykor nagyon boldog voltál és teljes. Csodálatos kapcsolataid voltak. Ma azonban a világod nagyon más lett, szűkös.

A dolgaid megváltoztak, és nehézséget okoz a magány kezelése. Ez nem szégyen, nagyon sokan küzdünk időnként ezzel az érzéssel. A megoldás elsősorban rajtunk múlik, nem kell senkire várnunk, hogy ez az érzés elmúljon.

Azt gondolhatjuk, hogy a magányosságot csak akkor győzhetjük le, ha valaki megérkezik hozzánk. Ez az ember pont olyan lesz majd, akire mindig is vágytunk. Aki szeret, aki elfogad, megbecsül, aki kitart mellettünk, akiben megbízhatunk. Az a szomorú tényállás, és talán közhelyes magyarázat is erre, hogy amíg te nem békülsz ki magaddal, addig körül vehet téged 100 ilyen ember, akkor is magányosnak fogod érezni magad. Ha a magány, mint érzés, felütötte benned a fejét, akkor itt az idő, hogy rendezd önmagaddal a kapcsolatodat.

A társas magány, a mai társadalmunk kortünete. A rengeteg felszínes kapcsolatok villámgyors szerű kapcsolódási lehetőségének végterméke. Ez egy tény, amit felfoghatunk úgy is, hogy hibáztatjuk érte a rendszerünket, a társadalmunkat vagy elfogadjuk, hogy ez egy létező jelenség, aminek esetleg áldozatául estünk, de amin van lehetőségünk javítani.  

Vedd észre az értékeidet

A magányosság kezelése mindig azzal kezdődik, hogy őszinte vagy magaddal. Ez azt jelenti, hogy valóban őszinte legyél, hogy érezd magad a pillanatban. A legrosszabb dolog, amit megtehetsz, az az, ha tagadod a valódi érzéseidet. Ez a magányosság érzés valódi, és itt van, ebben a jelen pillanatban, ez benned egy létező érzés, ami elől nem kell elmenekülnöd és főleg nem szabad, hogy elnyomd magadban. Elismerve, hogy magányosnak érzed magad, segíteni fog abban, hogy sokkal hatékonyabban végezhesd a belsőmunkádat ebben a nehéz időszakban.

Természetesen vannak olyan okok is, amelyek miatt magányos érzés lehet benned. Mindazonáltal, ezek az okok ténylegesen arra engednek következtetni, hogy érzelmileg leválasztottad magad a világtól. Újra meg kell találnod ezt a kapcsolatot. Miért gondolod, hogy ki kéne rekesztened magad? Miért érzed azt, hogy kevesebb vagy? Nem elég jó ahhoz, hogy kapcsolódjanak hozzád, hogy szeressenek? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén fogod felfedezni, hogy Te gondolsz magadról valami olyat, ami miatt elzárod magad másoktól. Legtöbbször már a gyökérprobléma feltárása, tudatosítása után, megváltozik ez a tudatalatti minta benned, pontosan attól, hogy szembenéztél vele.

A körülmények kivizsgálása

Most már nyilvánvalóan elismered a magány érzéseit, és ez nagyszerű kiindulási pontot nyújt, hogy tovább áss, kicsit mélyebbre. Kezd el kibontani magadban, hogy miért érzed azt, hogy kívülálló vagy. Mi az ok, amikor leginkább magányosnak érzed magad? Hol történik ez pontosan (nem csak fizikálisan, szituációban, hanem lelkileg mi váltja ki)? És milyen gyakran szokott ez így lenni? E kérdések megválaszolása segít abban, hogy mélyebb érzelmi szinten kapcsolódj önmagadhoz. Ez olyan önismeretet biztosít számodra, amely segít tanulni ebből a tapasztalatból és begyógyítja az eddig mélyben megbújó önromboló hiedelmeidet, önmagadról alkotott negatív énképedet.

Miért tartod magad várakozásban?

Annak érdekében, hogy hatékonyan kezeljük a magányt, jobban meg kell értenünk azt a hihetetlen hatalmat, amelyet elvárásaink támasztanak az életünkben. Magányosnak érzed magad éppen azért, mert olyan kitöltetlen várakozásokból áll az életed, amelyek megakadályoznak abban, hogy érzelmileg összekapcsolódj másokkal. A saját elvárásaid és mások elvárásai, különböző helyzetekben, képesek megszakítani valójában nagyon is értékes kapcsolatokat. Mások elvárásain nem tudsz változtatni, de a tieidet felül tudod vizsgálni. Talán csak azért nem közeledsz valakihez, mert a te elvárásaid ezt szabotálják? Mennyire szólnak ezek az elvárások rólad, az igazi szeretetről és mennyire az egod biztonságáról, követelőzéséről?

A megfelelés leállítása

A magányosság kezelése rendkívül nehéz. És ez a hang a fejedben, biztosan nem könnyíti meg ezt a folyamatot. De minél hosszabb ideig engedjük, hogy a hang irányítson, annál nehezebbé válnak a dolgok. Nem hibáztathatod magad, nem vagy hibás, ahogy mások sem. Ideje megbocsátani magadnak és továbblépni. A múltban hozott döntéseidből már tanultál, nem kell cipelned magadban ennek a terhét és a mostban hozott döntéseid, erre a pillanatra vonatkoznak, vagyis rengeteget tehetsz önmagadért, szinte azonnal. Az ebben a pillanatban választott döntéseid formálják a jövődet. Elég jó, elég erős és elég okos vagy ahhoz, hogy továbblépj. Ehhez nincs szükséged mások jóváhagyására. Csak fókuszálj a saját igényeidre. Most semmi más nem számít. A magányosság érzésének egyik tanító leckéje, hogy vedd észre, hogy mennyire másoknak éltél, mennyire próbáltál megfelelni a világnak és közben magadtól egyre inkább elfordultál. Éppen ezért érzed ezt az érzést, hiányzol magadnak!

Mi tenne téged boldoggá?

A magabiztosság egyik leghatékonyabb módja a céljaid elérése, a szenvedélyed táplálása. Mit szeretsz csinálni? Mi az, amit a szíved énekel? Milyen dolgokat akarsz elérni? Kivel szeretnél találkozni? Hogyan szeretnéd eltölteni az idődet? Milyen helyeket szeretnél meglátogatni? Ezek mind olyan kérdések, amelyek a legmélyebb szenvedélyeidhez elvezetnek. Ezek sokszor apróságok mégis feltöltenek életerővel és önbizalommal. Amikor egyre több dolgot teszel a saját boldogságodért, megváltozik a kisugárzásod, de ami ennél is fontosabb, a kapcsolatod önmagaddal!

Végre újra magadra figyelsz és az életerőd, a hangulatod növekedésnek indul. Sokkal kiegyensúlyozottabb leszel és érzelmileg stabilabb. Állíts magadnak kis célokat, kövesd a szenvedélyt, ami életre kelti a szíved. Semmi más nem számít, csak te és a boldogságod. Ha szem előtt tartod, hogy a boldogság legyen az első számú prioritás az életedben, akkor minden más is fokozatosan a helyére fog kerülni.

Vedd észre a szerepedet és vállalj érte felelősséget

Ez lehet, hogy nem fog tetszeni, de ha őszinte akarsz lenni magaddal és változtatni az életeden akkor megérted. Túl sokáig játszottál az áldozat kártyával. Bizony, kicsit mind beleesünk egy időre ebbe a szerepbe és ezzel nincs semmi baj, csak vegyük észre és lépjünk ebből tovább. Itt az ideje, hogy felelősséget vállalj az életedért és a boldogságodért. Itt az ideje, hogy teljes mértékben elkötelezd magad amellett, hogy mindent megteszel azért, hogy pozitív változásokat indíts el az életedben. Ezt nem fogja más megtenni helyetted, ez csak a te döntéseden múlik. Lehet még sajnáltatni magunkat, mutogatni, de ettől nem fog semmi sem megváltozni.

Természetesen a valódi áttörés időbe telhet, hiszen az egész gyógyulás egy folyamat, de ha igazán a kezedbe veszed az életedet és felelősséget vállalsz érte, akkor fokozatosan tapasztalod majd a változásokat. Meg fog történni, de reális elvárásokat és célokat kell kitűznöd a változtatások végrehajtásához. Bontsd kis lépésekre azt, hogy hogyan kapcsolódsz újra a világhoz, az emberekhez. Például segíts egy rászorulót, csatlakozz egy klubhoz vagy egy csoporthoz, vagy vedd fel a kapcsolatot egy régi barátoddal. A nyitottság, a bátorság és az önmagaddal ápolt szorosabb kapcsolat, végül átsegít ezen az átmeneti nehéz időszakon.

Kép: unsplash.com/Leio McLaren

 

 

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.