Időnként küzdesz az érzelmeiddel? Az olyan érzelmek, mint a félelem, a frusztráció, a csalódás, a fájdalom és a harag bizonyosan kihívást jelentenek mindannyiunk életében. Nagyon gyorsan, a semmiből képesek felbukkanni és teljesen felboríthatják az érzelmi egyensúlyunkat. Ha megengedjük, hogy ezek az érzelmek irányítsák a hangulatunkat, hajlamosakká válunk arra, hogy a körülöttünk történő események, bármikor magukkal rántsanak minket egy sötét, mély verembe.

Ha az érzéseinkkel szimbiózisban élünk, akkor a világot egy torz szűrűn keresztül érzékelhetjük. Megváltozik a valóságról alkotott nézőpontunk, és ez a váltás megakadályozza, hogy a dolgokat abban a formában lássuk, érzékeljek, feldolgozzuk, ahogyan azok ténylegesen léteznek.

Ellenben, lehet másként is nézni ezekre az érzésekre. Ha úgy tekintünk rájuk, mint segítő eszközökre az önismeretünkben, akkor nagyon hasznos tanácsadóink is lehetnek.

Félelem

A félelem célja, hogy biztonságban tartson. Azért létezik, hogy megőrizze az életedet és hogy megóvjon a potenciális károktól. A félelem meglehetősen értékes érzelem, amikor egy őrült medvével nézel szembe, ám nem olyan hasznos, ha megakadályoz abban, hogy elérd a céljaidat. Fontos leszögezni, hogy ez a félelem a képzeletünkben létezik. Mi félünk a dolgoktól, mert azt képzeljük el, hogy az bizonyos rossz módon fog bekövetkezni, amikor valójában a helyzet valószínűleg teljesen eltér a valóságtól. Ezt szem előtt tartva, észreveheted, hogy Te hogyan képzeled el az adott helyzetet, benned milyen gátak léteznek tudat alatt.

Frusztráció

A frusztráció célja, hogy figyelmeztessen téged arra a tényre, hogy valami nem működik jól. Az a dolog, amit csinálsz, nem úgy történt, ahogy vártad. Ez ellenállást eredményez, és éppen ez okozza a frusztráció érzéseit. Amit csinálsz, nem működik, mert esetleg valami elkerülte a figyelmedet, amire jobban oda kellett volna figyelned. Ilyen esetekben hasznos lehet az, ha kicsit kíváncsi vagy. Kezdj el gondolkodni azon, milyen más lehetőségeid vannak még, ahogyan az adott helyzetet megközelíthetnéd. Lehetséges, hogy létezik jobb módszer a feladatod megoldására. Változtass a megközelítéseden, és nézd meg, mi történik.

Bizalom

A csalódás célja, hogy jobb és optimálisabb irányba vezessen. Valami olyasmi történt, ami nem egészen úgy alakult, ahogy azt vártuk. Talán az elvárásaid irreálisak voltak. Ebben az esetben lehet, hogy újra kell értékelned a helyzetet. Lehet, hogy ennek hatására még realisztikusabb és elérhetőbb célokat is megfogalmazol magadnak. Mindazonáltal a csalódás legnagyobb értéke, mindig a tanulási élményben rejlik. Amit magadról és a csalódásod tárgyáról, személyéről tanulsz, sokkal értékesebb, mint bármilyen más tanító lecke az életedben.

Fájdalom

A sérülés célja, hogy figyelmeztessen téged arra a tényre, hogy az igényeidet nem teljesítheti senki más rajtad kívül. Például fájdalmas érzésed van, mert bizonyos elvárásaid voltak arra vonatkozóan, hogy a dolgoknak hogyan kellett volna történniük. Ezek a dolgok azonban ettől nagyon eltérőek voltak, és amit elvártál valakitől, nem történt meg teljesen. Ennek eredményeként most tehetetlennek és érzelmileg vesztesnek érzed magad. Szánj időt a újragondolásra. Lehet, hogy sokkal jobb dolog vár rád, mint amit te elképzeltél magadnak. Ezután kezdj el jobban kommunikálni az igényeidről. Talán csak egy félreértés miatt érzed magad így.

Harag

A harag célja, hogy figyelmeztessen téged arra a tényre, hogy megsértették a saját szabályaidat vagy értékrendedet. Dühös vagy, mert igazságtalannak érzed a kialakult helyzetet, és ez egyben bizonytalanságot is teremt benned. Éppen ezért ideje felülvizsgálni a szabályidat(elvárásaidat). Lehetséges, hogy nem ésszerű, vagy nem is alkalmazható ebben az esetben, esetleg túl sokat vártunk valakitől. Megeshet, hogy teljesen félreértelmeztük a másik személy szándékait vagy a helyzet körülményeit. Mindez azért történt, mert a személyek nem olyanok, mint Te. Mind nagyon különbözőek vagyunk, de a feltevéseink megakadályozzák, hogy a dolgokat önnön igazságukban lássuk és elfogadjuk.

Ezeket a nehéz érzéseket természetesen nem könnyű kezelni. Valójában a pillanat hevében, amikor ezek az érzelmek felmerülnek, rendkívül nehéz kontrollálni az ösztöneinket. Azonban, ha megengeded ezeknek a nehéz érzelmeknek, hogy irányítsanak, azzal egy mély, sötét utat választasz, amely valószínűleg soha nem ér véget és örökké ezek az érzések fognak uralni és dróton rángatni.

Van azonban remény. Az érzelmi reakcióink nem mások, mint az egész életen át kifejlesztett szokásaink. Ezek azok a ösztönök, amelyeket kondicionáltunk a pszichénkben, ami olykor segít a nehéz élettapasztalatok kezelésében. A jó hír az, hogy ezeket az ösztönerőket újraírhatod azáltal, hogy új viselkedési szokásokat építesz ki az idő múlásával. Tudatosabbá válsz, jobban megismered önmagad, a reakcióidat és az ezek mögött megbújó személyes tudattalan mozgatórugóidat.

Tudatos személyiségfejlesztéssel eltörölheted a régi viselkedési mintáidat, és új mintákat építhetsz a helyükre. Végül a rossz érzések segítő eszközeiddé válnak és az együttműködésükkel megtanulod minden helyzetben a legjobbat kihozni önmagadból.

Kép:unsplash.com/Nick Karvounis

unsplash.com/Jaroslav Devia

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.