“Én ezt nem tudom megcsinálni! Ehhez én kevés vagyok! Nekem úgysem fog sikerülni!” Ugye ismerjük ezeket a mondatokat? Könnyű önkritikusnak vagy türelmetlenek lenni, amikor olyan célokat tűzünk ki, amik a jelenben (még) elérhetetlenek. A perfekcionizmus óriási ok az önkritikára. A másokkal való összehasonlítás a másik módja, hogy önmagunkat teljesen összenyomjuk, bíráljuk és alulértékeljük. Ez a rossz szokás szinte már hozzánk nőtt és betegítjük vele a lelkünket. De sosem késő, írtsd ki a gyomokat, amik mérgezik gyönyörű kertedet és szerezd vissza az önbizalmadat.

Az agyban kialakult negatív minták ellenére léteznek olyan módszerek, amelyek új mintákat hoznak létre, megtanítanak más módon kezelni a Téged ért ingereket, kihívásokat. Ehhez alapvető feltétel, hogy az agyunkat pozitív énképpel tápláljuk.

Mi történik az agyadban?

Ha az agy bizonyos területei állandó aktivitásban van, mint például az aggodalom vagy a szorongás, akkor ezek a minták és a hozzájuk köthető agyi területek, megerősödnek.

Az agy részei sűrűbb, szürke anyagot fejlesztenek ki ezeken a részeken, míg az agy más hasznos eszközei, mint a pozitív gondolkodási részek, kevésbé fejlettek.

Idővel az agy erősebb, fejlettebb negatív részei átveszik az irányítást. Az agynak azonban plaszticitása van, ami annyit jelent, hogy az agynak anatómiai és funkcionális változásra való képessége van, új mintákat tud tanulni. Te is segíthetsz az agyadnak, hogy más részeit erősítsd. Most mutatunk pár tényleg nagyon egyszerű, de hatásos gyakorlatot!

Állítsd vissza a pozitív szemléletedet

A rengeteg kihívás, ami a nap folyamán ér, nem segít leküzdeni a tökéletesség hajszolását, de ezalatt az idő alatt is megváltoztathatod a gondolkodásodat.

Hogy az agyunk új mintákat fogadjon be, hogy újra képezzük, első sorban az a feladat, hogy minden nap, el kell ismernünk a kis győzelmeinket. Dicsérjük magunkat minden pozitív eredmény után. Bármiért! A lényege ennek a gyakorlatnak az, hogy erősítsük az elégedettségünket. Be kell melegíteni az agyunkat arra, hogy az új fókuszpontja a külső és belső értékeinken, képességeinken legyen, ne az önkritikán. Ha azt veszed észre, hogy újra ostorozni kezded magad, akkor tudatosan tegyél valamit, amiért büszkeség és jó érzés tölthet el.

Ha tudatosan önmagad elismerését választod, akkor a kritikus agyad, nem képes átvenni feletted az irányítást és elcsendesedik. Még akkor is, ha kudarcokat tapasztalsz vagy visszaesést, vedd észre, amit már elértél és ne legyél rest ezért kellőképpen megbecsülni önmagad.

Nehéz helyzetekben sem kell a visszaesést választanod

Nem számít, mennyire tudatos vagy, amikor túlterheltnek érzed magad, beleeshetsz újra az önkritika csapdájába, csak ismerd fel és állítsd le magadban a folyamatot a következőkkel:

  • Fókuszálj valami másra, olyanra, ami éppen elérhető számodra
  • Készíts egy listát a jó tulajdonságaidról
  • Ha nem kaptál meg egy munkát, szedd össze a további lehetőségeidet
  • Ha nagy döntéssel előtt állsz, sorold fel az előnyeit és hátrányait
  • Bontsd kis célokra az álmaidat, így a siker elérhetőbbé válik számodra és ez növeli az önbecsülésedet

Tudományosan bizonyított, hogy új idegi kapcsolatokat hozhatunk létre az agyban és ehhez csak annyit kell tennünk, hogy rendszeresen erősítsük a sérült részeinket. Ha támogatjuk önmagunkat és megteremtjük az egészséges szokásokat, azonnal eljuthatunk az önutálatból, az önszeretetbe.

Te mennyire vagy kritikus önmgaddal szemben? Oszd meg a tapasztalataidat kommentben.

Kép: pixabay.com

unsplash.com/Jonathan Daniels

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.