Manapság egyre több embert, főleg nőket érint, az IR, vagyis az inzulinrezisztencia. A mai orvostudomány ennek ellenére, még gyakran elbagatellizálja,és úgy veszi, ez még csak egy figyelmeztető állapot, nincs ok, a komoly aggodalomra.

Mégis, egyre több nőt érint és nem csak, hogy nincs tiszta képe erről az állapotról, de kérdéseire sokszor nem is kap választ, hogy ebben az esetben, mi is a teendő, hogy tényleg ne is legyen komolyabb gond? Cukor vizsgálatnál az inzulin állapotát sokszor nem is nézik, éppen ezért sokáig rejtve maradhat a diagnózis, addig amíg állapotunkba nem veszünk észre változást, de legtöbbször előrehaladott nőgyógyászati problémák útján derül fény a háttérben megbújó Inzulinrezisztenciáról.

Szervezetünk egészséges működése szempontjából nagyon fontos, hogy milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában pedig komoly szerepet tölt be az inzulin hormon működése.

Mi az inzulinrezisztencia?

Izulinrezisztens állapotról akkor beszélünk, mikor a sejtek “éheznek”. Az Inzulin egy hormon, ami segíti, hogy a sejtjeinkbe egészséges cukorszint épülhessen. Azaz, ő táplálja a sejtjeinket. Inzulinrezisztencia esetében a sejtjeink nem képesek felvenni a glükózt (cukrot), maga a működő receptor lesz, hibás és ezzel a sejt rezisztens (ellenálló) az inzulinnal szembe. Ennek a következménye, hogy a vérünkben lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie, hogy az képes legyen cukorral táplálnia a sejtjeinket.

Az inzulin szükségletet a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek sejtjei állítják elő. Az extra mennyiségű inzulintermelést egy ideig képes a szervezetünk előállítani, de végül kimerül és nem lesz képes a megnövekedett inzulin igényt előállítani. Ezért is nevezik az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájában. Ebben a stádiumban, ami nem komolytalan, de még képes vagy megelőzni a nagyobb bajt!

Mi a kiváltó ok?

A probléma az inzulinreceptorok zavarában keresendő, amik esetleg már genetikailag nem jól alakulnak ki, vagy idő közben, nem megfelelően működnek. Családon belüli genetikai öröklődésként biztos, hogy jelen lehet a 2-es típusú cukorbetegség. Ezen kívül D-vitamin hiány is állhat a receptorok helytelen működésének hátterében.

Manapság szintén nagyon elterjedt nőgyógyászati betegség a PCO- (policisztás ovárium szindróma) is okozója lehet az inzulinrezisztenciának. Mint ahogyan a pajzsimirigy-alul működés, különböző emésztési és bélrendszeri problémák is. Fontos, hogy ha az Inzulinrezisztenciáról már tudunk, járjunk utána, hogy esetleg bármilyen előbb említett jellegű rendellenesség van-e még a háttérben, és fordítva.

Inzulinrezisztenciát a vérből állapítják meg, cukorterheléssel, de ilyenkor nem a vércukorszintet nézik, hanem a vér inzulinszintjét. Ha gyanakszunk, hogy inzulinrezisztenciánk lehet, akkor az orvostól kifejezetten az inzulinrezisztencia vizsgálatára kérjünk vérvételt.

Milyen tünetei vannak az Inzulinrezisztenciának?

Leggyakoribb tünet, a menstruációs zavar, ami legtöbbször együtt jár a PCO-val. Ennek következtében pedig sajnos a meddőség (legtöbbször ideiglenes) állapota.

Ide tartozik a hirtelen túlsúly, rendellenes helyeken való erős szőrzet megjelenése és a hajhullás.

Inzulinrezisztencia fokozott jelenléténél megjelenik az alvás zavar, éjszakai ébrenlét, örökös kialvatlanság, fáradtság érzete, hirtelen szédülés, gyengeség érzése és a depresszió, nyughatatlan, kedvtelen hangulat. Édes ételek (főleg csokoládé) abnormálisan erős kívánása, egyik pillanatról a másikra (ahogy a vércukorszint lesüllyed), falánkság, ételek kívánása, különösen minél cukrosabb, egészségtelenebb, gyorsan felszívódó ételeké (mivel sejtjeid ilyenkor már nagyon erősen éheznek a cukor hiánya miatt!)

Az utóbb említett tünetek roppant bosszantóak lehetnek, és valóban komolyan kell venni őket. Figyelemhiányos dekoncentrált állapotokat előidézve, igazán megnehezítheti az egyszerű hétköznapokat.

Mit lehet tenni, ha IR-ed van?

A szomorú hír az, hogy a gyógyulás érdekében, teljes életmódváltást követel tőled ez az ügy. Fontos, hogy rendszeresen sportolj, mivel a mozgás nagyon nagy szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcsere folyamatokban. Az étkezéseknek szigorúan betartott szabályai vannak, a cukrot el kell felejteni, és a fehér lisztről is jobb, ha lemondasz. Az étkezésed naponta 5-6 alkalommal történjen lehetőleg mindig azonos időben, mert a szervezeted inzulinérzékenysége függ a napszaktól és nem mindegy, hogy mikor milyen felszívódású, és mennyiségű ételt viszel be a szervezetedbe.

Az egy napra javasolt szénhidrát mennyiséget (Napi 120-180 gramm) a következő módon oszlasd el:

Reggelire 15-20%, tízóraira 10-15%, ebédre 30-35%, uzsonnára 10-15%, vacsorára 20-25 %, utóvacsorára 5%.

Példa étrend 180 grammos napi szénhidrát diétára:

Reggeli: 30 g lassú

Tízórai: 20 g,10 g lassú és 10 g gyors

Ebéd: 50 g lassú

Uzsonna: 20 g gyors

Vacsora: 45 g lassú

Kései vacsora: 15 g lassú

Példa étrend 120 grammos napi szénhidrát diétára:

Reggeli: 25 g lassú

Tízórai: 20 g,10 g lassú és 10 g gyors

Ebéd: 40 g lassú

Uzsonna: 10 g gyors

Vacsora: 20 g lassú

Kései vacsora: 15 g lassú

Lassú felszívódású szénhidrátok: barna rizs, basmati rizs (kevésbé, de lehet), durum vagy teljes kiőrlésű tészta, bulgur, árpagyöngy, köles, vörös lencse, csicseriborsó, hajdina, amaránt, quinoa, kuszkusz, abonett fajtái, tönkölyös pászka (csak 10 óraira, vagy uzsonnára), korpovit, zabpehely, zabkorpa

Gyorsan felszívódású szénhidrátok: gyümölcsök, zöldségek, 5 gramm alatti zöldségeket nem kell számolni, burgonya – max. heti 1 alkalommal, darabos állapotban, nem pürésítve, tej, kefir, joghurt

Jó ha tudod, hogy az inzulinrezisztencia ma már jó eséllyel visszafordítható, ám de maradandó odafigyelést követel tőled. A megfelelő mozgással, és étrend betartásával a panaszaid megszüntethetőek, az esetleges súlynövekedés megállítható és csökkenthető. A jó minőségű magas zsírok, vagy a halolaj is enyhíti az inzulinrezisztencia tüneteit, és segíti annak helyes működését.

Te is IR-es vagy? Ha szeretnéd, oszd meg kommentben a saját tapasztalataidat, talán másnak is segítesz vele.

Kép: unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.