Hogyan figyelünk egymásra, mikor másokkal beszélgetünk? Hallgatni mindenki tud, de nem mindenki van jelen a párbeszéd közben. Az elménk hajlamos elkalandozni, amikor valaki más beszél és ilyenkor elkezdjük túlgondolni, félreértelmezni a hallottakat, a saját belső hitrendszerünk és félelmünk szerint. Ebből ered a híres mondás, miszerint elbeszélünk egymás mellett.

Az érzelmek is zavarják a hallgatási képességünket. Néha félreértelmezzük azt, amit valaki mond, mert úgy gondoljuk, hogy valami ártalmasat vagy sértőt mondanak nekünk. Az evolúciónak köszönhetően elménk mindig, mindenhol fenyegetést keres és készenlétben van.

A “figyelmes hallgatás” elnevezésű mindfullness technika egy nagyszerű megoldás lehet arra, hogy ítéletmentesen egymásra hangolódjunk. Arra ösztönöz bennünket, hogy lépjünk vissza az előre megfogalmazott elképzeléseinkből és teljes mértékben arra koncentráljunk, amit az illető mond, anélkül, hogy megítélnénk őket.

Előre felkészülsz a válaszra, mielőtt végig hallgatnád a másikat?

Az első rossz szokás, amit érdemes magad mögött hagynod, hogy előre készülsz egy szituációban a válaszra, mielőtt a másik befejezte a beszélgetést. Sokan ezt természetesen csinálják, mert szeretnék elkerülni a kellemetlen csendet.

Ehelyett próbálj spontánabb lenni. Csak a szavaidra fókuszálj, engedd, hogy maguktól utat törjenek benned az adott pillanatban. Olyan ez, mint amikor csak érzésből, intuícióból beszélsz. Előbb formálják az ajkaidat a szavak, mint sem, hogy elgondolkodnál arról, hogy mit fogsz mondani. Nem, nem fogsz butaságokat beszélni, ettől ne félj, sőt sokkal igazabb dolgok fogják elhagyni a szádat, mint amikor előtte megtervezed, hogy mi lenne a helyes, mit kéne mondanod.

Szétszórtság

Az elménk állandóan mozgásban van. Különösen, ha unatkozunk. Próbálj arra fókuszálni, ami éppen körülötted történik. Figyelj a másikra és ne elemezd, csak hallgasd. Legyél ott a beszélgetésben. Ha az elméd elkalandozna koncentrálj a szavakra, a szavaidra.

Ne ítélkezz

Mikor másokat hallgatunk, hajlamsok vagyunk arra, hogy a hallottokat címkézzük a fejünkben és megítéljük. Ehelyett próbáld észre venni, amikor ezt teszed és ezzel a tudatos éberséggel vess neki véget.

Ne akarj semmit elérni azzal, hogy beszélsz

Ezt picit lehet, hogy furcsán hangzik, tekintve, hogy sok olyan eset van, amikor egy adott céllal, egy szándékkal fordulunk a másikhoz és kezdünk el vele beszélni. Ezzel csak annyi a baj, hogy tudat alatt, a cél fontosabb lesz, mint az, hogy meghallgassuk és hajlandóak legyünk egymás nézőpontját elfogadni, megérteni.

Ez nem azt jelenti, hogy ha van egy konfliktusod valakivel és azt szeretnéd rendezni, akkor ne legyen meg benned a szándék annak megvitatására, a békülésre, a kompromisszumra, hanem azt, hogy ne azért kezdj ebbe a beszélgetésbe bele, mert a saját nézőpontodról szeretnéd csak meggyőzni a másikat. Csak nyílj meg őszintén és tedd a beszélgetést is ezzel nyitottá. Észre fogod venni azt az óriási különbséget, hogy így, hová tudtok ketten együtt eljutni a beszélgetés végére. Biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb elégedettséget fogtok érezni és kölcsönösen képesek lesztek kompromisszumot kötni.

Ha ezekre jobban odafigyelünk a kommunikációinkban, akkor sokkal barátságosabban, kedvesebben és tisztábban tudunk másokhoz kapcsolódni.

Kép: unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.