Az élet időként maga alá temethet minket, néha lehangoltak vagyunk, túlterheltnek érezhetjük magunkat. Ilyenkor nehezen vesszük észre azokat az intő jeleket, hogy baj van. Hogy nem csak ma is bal lábbal keltünk fel és semmihez semmi kedvünk, hanem ez már egy gödör, amiben csücsülünk egy ideje.

Tudtad, hogy ma 10-ből egy ember szenved valamilyen depresszióban? És ez az adat, csak a statisztikák, amelyekről tudunk. Sok más depressziós eset nem ismert és nincs is kezelve. Az emberek nem ismerik fel önmagukban a depresszió tüneteit és ha mégis gyanítják, nem merik felvállalni, nehogy a társadalom mentális betegnek bélyegezze meg őket.

Néha azonban csak arról van szó, hogy az emberek nem értik, hogy mit keressenek és hogy a depresszió sokféle módon manifesztálódhat. Íme a depresszió hét apró jele, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Ingerlékeny vagy

A legtöbb ember a szomorúsághoz társítja a depressziót, pedig a depresszió járhat haraggal, ingerlékenységgel és türelmetlenséggel is. A depressziós ember elméjét a kémiai egyensúlytalanságok megzavarhatják. Az ember nem tud koncentrálni arra, amire szüksége van, és ez azt eredményezheti, hogy úgy érzi, mintha minden bántaná, zavarná őt a külvilágban.

Insomnia

A kóros alvatlanság is az egyik jele lehet a depressziónak. Sokan azt hiszik, hogy egy depressziós ember folyton fáradt, energia hiányban szenved, pedig nagyon sok depresszióval küzdő ember nehezen tud elaludni. Mindez azért van, mert az agyuk lángol, túl aktív és éjjel- nappal próbálja megoldani a problémákat.

Mindened fáj

A depresszió számos fizikai módon nyilvánulhat meg, beleértve a testi és lelki fájdalmakat. Ha úgy érzed magad, hogy lassú vagy és mindened fáj, amikor megmozdulsz, akkor az a depresszió egyik tünete is lehet, különösen, ha nem találsz más magyarázatot arra, hogy miért érzed így magad.

Egész nap a kanapén feküdnél

Ez már egy ismertebb jele a depressziónak. A napi energiakészletünket sok minden befolyásolhatja, de ha úgy érzed, hogy minden ok nélkül fáradt vagy, levert, vagy úgy érzed hiába pihensz eleget, még sem tudsz felkelni, hogy bármit megtegyél, akkor ez összefügghet a depresszióval.

Bűntudatod van

Az emberek sokszor emésztik magukat a múltbeli döntéseik és tetteik miatt. Ez a bűntudat annyira képes ránk telepedni, hogy végül a depresszió mocsarában találjuk magunkat. Ha túl gyakran vádolod magadat, akkor elképzelhető, hogy ennek lelki hátterében a depresszió áll.

Ésszerűtlen döntések

A depresszióban szenvedők gyakran megpróbálják elrejteni a belső érzéseiket vakmerő viselkedéssel. Ez egyfajta megküzdési mechanizmus azon emberek számára, akik megpróbálják a világgal elhitetni, hogy minden rendben van velük. Ilyenkor olyan döntéseket hozhatnak, ami a környezetüket is meglepi, hiszen az ilyen viselkedés vagy állásfoglalás, nem vall az adott személyre. Rengetegszer felelőtlenül viselkedik, alkoholba, kábítószerekbe menekül vagy túlságosan a mának él.

Zárlat a koncentrálásban

Sok depressziós ember azt mondja, hogy van egy “ködös” érzésük, amely elhomályosítja a képességüket, hogy bármit is megtegyen és nehézséget jelent a legegyszerűbb feladatokra is koncentrálni. Ha azt veszed észre, hogy gyakrabban válsz figyelmetlenné és nem is tudsz vagy csak nehezen visszatérni a hétköznapi fókuszodba, akkor az a depresszió jele lehet.

Sokan megpróbálják elkerülni, hogy beismerjék, hogy valamilyen depresszióban szenvednek, mert a depresszióval és a szorongással kapcsolatos megbélyegzés, még mindig nagyon szélsőséges megnyilvánulásokkal jár.

A jó hír az, hogy van segítség a depresszió kezeléséhez. A depressziót nem kell szégyellni, ez nem egy betegség, hanem egy állapot. Egy fizikai, lelki és mentális kimerültség, de ebből ki lehet lábalni és visszakaphatod régi önmagadat. Ne legyél bátortalan segítséget kérni. Ne nyomd el, sokszor egy kiadós beszélgetés is sokat könnyíthet rajtunk a nehéz időkben. Minél hosszabb ideig várakozol, annál nehezebb a tünetek kezelése és a probléma gyökerének a feltárása, ezért, ha érzed a jeleit, vedd komolyan és áldozz időt lelked meggyógyítására.

Kép: stocksnap.io

unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.