Emberek vagyunk, és ez azt is jelenti, hogy elkövetünk hibákat. Bár sok időt és erőfeszítést igényel, hogy felépítsük önmagunkat, hajlamosak vagyunk arra, hogy mindezt egy perc alatt le is romboljuk. Vannak bizonyos szokások, bizonyos attitűdök és bizonyos gondolatok, amelyek nem járulnak hozzá a jólétünkhöz. Sőt, inkább elgyengítenek, komoly károkat okozunk velük a saját önbecsülésünkben, önszeretetünkben.

Önsajnálat

Az élet egy nagy változás. Vannak jobb és kevésbe jó periódusai az életünknek. Amikor a dolgok összecsapnak a fejünk felett, természetes, hogy kicsit leereszt a jó kedvünk. Ezzel nem is lenne semmi baj. Nagy kárt akkor okozunk igazán, amikor még mi is elmerülünk az önsajnálatban, ahelyett, hogy megpróbálnánk felfelé úszni. Inkább merülünk. Hibáztatjuk és leértékeljük saját magunkat, pedig a kudarcaink nagy része nem arról szólnak, hogy megbuktunk vagy alkalmatlanok lennénk valamire.

Az egész élet egy nagy lecke. Bizonyos megértések csak később érkeznek meg hozzánk, de sosem szabad elfelejteni, hogy minden értünk van, csak talán még nem értjük, hogy a sors, mitől óvott meg minket például azzal, hogy nem adott meg valamit. Lehet, hogy valami sokkal jobbat szánt nekünk. Ha nem veszünk el az önsajnálatban, akkor mindenre sokkal gyorsabban fény derül és megtapasztalhatjuk újra a jót az életünkben.

Leértékelés

“Én erre nem vagyok képes” “Én ehhez nem vagyok elég jó.” Ezek a mondatok óriási károkat okoznak nem csak a személyiségünkben, hanem az életünkben is. Hiszen, ha Te sem hiszed magadról, hogy szerethető vagy, hogy neked valami jár, hogyan is lehetne ez a valóságod? Az élet csak azt tudja neked adni, amire te is érdemesnek tartod magadat. Ha az a meggyőződésed, hogy nem vagy elég jó, akkor ez lesz a valóságod, a tapasztalatod is a világban. Hidd csak el, hogy semmivel sem vagy kevesebb, mint a többi ember.

Káros szokások

A szokásaink nagymértékben definiálnak minket és rengeteg olyan káros szokásunk van, amelyek megkötöznek minket. Ez lehet a rossz étrend, a dohányzás vagy a halogatás. Ezek a rossz szokások nem engedik meg, hogy teljességgel éljük meg önmagunkat, mert lehúznak és napról napra elgyengítenek.

Nincsenek jól meghatározott célok és prioritások az életünkben

Csak élünk, máról holnapra. De sokkal inkább csak a mának. Ez az instant világ hozadéka, aminek, mint mindennek, meg van a jó és rossz oldala. Amikor nincs meghatározott iránya az életünknek, nincs valamilyen fontossági sorrend, nincs felelősség, rendszer, akkor az egész életünk szétcsúszik. Az sem egészséges, ha valaki nem képes felvenni az élet ritmusát, túlzottan merev és rugalmatlan. Hiába, mindig beigazolódik, hogy a végletek okozzák a nagy károkat. Mindent lehet és szükséges is, csak mértékkel. Legyen olyan cél az életedben, ami minden reggel motivál és amiért tenni szeretnél. Legyen egy fontossági sorrend az életedben, tartsd szem előtt a céljaidat és vállalj értük felelősséget.

Gyere ki a fejedből, kint süt a nap, vedd észre

Azok a bizonyos párbeszédek a fejedben. “- Mindenki utál engem. Tudtam, hogy nem kellett volna” – stb. Ezek az eszmecserék az egoddal a legkárosabbak. Nem is szabadna belemenned, de ha már belementél zárd rövidre. Amikor a fejedben vagy, tudd, hogy éppen teljesen az elmédben élsz. Ízleld ezt a gondolatot egy picit (most lehet). Az elmédben élsz, a fejedben, nem az életben veszel részt. Egyre inkább lehúzod magad a saját gondolataiddal, amik legtöbbször csak a fejedben léteznek még, semmi valóság alapjuk nincs.

Aki nem boldog, az általában azért nem boldog, mert túl sokat agyal, azaz túl sok időt tölt az elméjében, ahelyett, hogy részt venne a valóságban, a jelen pillanatban. Amikor jelen vagy, nincs időd elemezni, gondolkodni. Akkor is átfutnak rajtad gondolatok, érzések, de ha nem ragadsz bele, hanem csak a jelenben maradsz, nem lesz rossz kedved, mert közben annyi minden történik körülötted, hogy nincs időd rá, hogy értelmezd, címkézd a történéseket. Csak megéled. Ha észreveszed, hogy már megint magaddal beszélgetsz, tudd, már megint a fejedben éled az életed, a valóság helyett.

Neked milyen rossz szokásod, önprogramod van? Öröm, ha megosztod a tapasztalatodat, talán másnak is segítesz vele.

Kép: pixabay.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.