Ez nem egy többszörös személyiség zavar, ezek különböző szerepek, amiket egykor az elménkben létrehoztunk. Kopogtatás nélkül betörnek és átveszik felettünk az irányítást, minket pedig leblokkolnak és gátolnak a hétköznapi életünkben, a boldogságunkban.

Eredetileg azért hozta létre őket az elménk, hogy megvédjenek minket, hogy segítsenek, de egy bizonyos ponton túl, inkább már károsak, mint segítő szándékúak.

A probléma az, hogy ha egyszer felnőtt vagy, akkor ez a “segítség” destruktívabbá válik a konstruktív helyett. És mivel a múltban valamilyen ok miatt jöttek létre, ezért régóta ott vannak és cipeljük, független attól, hogy a vélt támadás még fennáll vagy sem.

Ezek a személyiséged részévé váltak, de fontos tudatosítani, hogy ez nem Te vagy, főleg, ha már kinőtted a gyökérproblémát, ha még nem, itt az ideje azt feldolgozni és meggyógyítani magadban.

Annak érdekében, hogy hiteles legyél és kiegyensúlyozott, meg kell gyógyítani és el kell engedned ezeket a különböző részeket magadban, amelyek mindennap gátolnak az életedben, játszanak veled anélkül, hogy tudnál róla.

Minden egyes személy sajátos tapasztalatától függően sajátos részeket hoz létre. Ez egy érdekes felfedezés azok számára, akik az önismeret és a fejlődés útján járnak.

Mi történik, ha megismerjük ezeket a szereplőket?

A terápiában a fő ötlet és szándék az, hogy ezeket a részeket integráljuk, először is megértsük őket, és oktassuk őket, hogy kik is akarunk lenni, és ezzel szemben megvizsgáljuk ki vagyunk ma, hol tartunk. Megengedve, hogy megértsük, hogy az életet és a helyzeteket egészségesebben és sokkal jobb módon is meg lehet közelíteni. Konstruktívnak lenni a pusztító helyett.

Ez a folyamat türelemmel és megértéssel megy végbe. Semmilyen alkatrészünk nem dobható el vagy semmisíthető meg. Ezek az identitás részeink a személyiségünk részét képezik, a megoldás csupán annyi, hogy pozitív támogatást adjunk számukra.

Az egyes részeket hipnoterápiával vagy a tudatossággal tudjuk leginkább azonosítani. Elkapni, tetten érni a viselkedési mintát és azt, amire bekapcsol, amire mindig “reagál”. Vagyis a mindennapi életben a konkrét helyzetekben észrevenni a viselkedésünket és tudatosan megválasztani, ahelyett, hogy automatikusan reagálnánk.

Ez sok munkával történik, az önismeret és a tudatot, a gyakorlatot és a következetességet veszi igénybe. Azonban nem lesz olyan nehéz, ha elfogadjuk a folyamatot és nem vagyunk önmagunkkal szemben türelmetlenek.

Annak ellenére, hogy az egyes részek száma és az általuk létrehozott minták különböznek, mindenkiben, három fő karakter van, amelyek az elménkben közösek. Ezekkel a példákkal ötletet kaphatsz és azonosítani tudod ezeket a karaktereket magadban.

#1. Bíró

Nevezhető még szülői alaknak, bűntetőnek vagy kritikusnak. Ez a rész bírálja el, mit csinálsz vagy mit nem csinálsz, hogyan csinálod, mit mondasz, miért mondod. Ez az, aki megmondja, hogyan kell “lenni”. Merev, komoly és semmi sem elég jó neki. A bíró általában a felnőtt felnőttek mintájából alakul ki, mint például: szülők, papok, rendőrök, orvosok stb. Mindössze annyit kell tenned, hogy figyeld meg, hogyan beszélsz magaddal és hány féle módon bünteted saját magadat. Figyeld meg, de ne azonosítsd vele magad. Nézd kívülről ezt a részedet, valóban hasznos? Valóban segít neked abban, hogy jobb vagy boldogabb legyél?

#2. A gyermek

Ez az érzelmi énünk, a belső gyermekünk. A legfontosabb személyiségrészünk. Általában olyan érzelmek miatt jött létre, amelyeket gyermekként nem dolgoztunk fel, és ez a rész “beragadt”. Valahol egy szomorú, magányos, elutasított vagy elhagyatott érzéssel. Másrészről, a gyermek kapcsolódhat a játékidőhöz, aki nem vállal felelősséget az életében, csak játszani akar. Ellenáll a felnőtt kornak, mert képtelen és fél még felelősséget vállalni az életéért. Ha ez a részünk kiegyensúlyozott és gyógyult, az egész életünk és az érzelmi intelligenciánk növekedésnek indul és javul.

#3. Az áldozat (mártír)

Az áldozat sajnálja önmagát, tehetetlen és nincs hatalma kiállnia önmagáért. Ez a karakter, úgy érzi, hogy a világ és mindenki körülötte, folyton csak őt bántaná, azt hiszi tartozik másoknak. Legtöbbször másokat okol a helyzetéért vagy állapotáért. Másoktól is várja a megoldást, hárítja a felelősséget “szülőket keres” gyámoltan részének.

Figyelembe véve ezeket az érzéseket, viselkedésformákat és reakciókat, a mindennapi életben, elkezdhetjük leválasztani magunkat ezekről a részekről. Kezdjük el megérteni, hogy valamikor megteremtettük őket, hogy megvédjenek minket a világgal szemben, de közben felnőttünk és ezek a szerepek ránk nőttek, feltartóztatva, visszahúzva minket. A harmonikus, testi, lelki és szellemi élethez, belső egyensúlyra van szükségünk. Ezek az egészségtelen minták viszont negatív tapasztalatokat fognak elénk vetíteni, mind addig, amíg nem gyógyítjuk meg őket.

Rengeteg személyiség réteg van bennünk, amit érdemes felfedezni és feltárni. Ezzel a 3 karakterrel, csak az alapvető mintákat szerettem volna bemutatni. Ha felismered és tudatosítod a létezésüket, már képes leszel meggyógyítani őket, közelebb kerülni önmagadhoz, elengedni azon részedet, részeidet, melyek már nem szolgálnak téged.

Kép: unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.