Nem csoda, hogy manapság annyir népszerű lett az igény a meditációra, hiszen ebben a pörgő világban, egyre nagyobb szükségét érezzük annak, hogy feltöltődjünk, nyugalmat teremtsünk a lelkünkben és az elménkben. Rengeteg barátom, ismerősöm kérdezi, de mégis hogyan kell meditálni?

Eljárnak vezetett meditációkra, jóga órákra, fellelkesülnek, azután valami megakasztja őket abban, hogy napi rutinként beleépítsék az életükbe. Hogy mi akasztja meg ezeket az embereket? Az élet. A hétköznapok forgataga, a kifogások és az, hogy túlmisztifikálják az egészet. Szükségtelen, csak csináld!

Ma már számos tudományos kísérlet is alátámasztja, hogy csupán napi 10 perc rendszeresen beiktatott meditáció óriási változásokat képes beindítani a test, lélek és szellem szintjén. De ez nem az idő függvénye, hanem a rendszeres gyakorlásé.

Hogyan csinálják más emberek? Több idejük van? Jobban tudnak koncentrálni? Jobban ki tudják kapcsolni az agyukat? Magasabb tudatszinten vannak? Sajnálom, el kell, hogy keserítselek, de nem. Ezek csak kifogások, amiért bele sem vágsz. A rohanós életem mellett is minden nap van időm arra, hogy este magamra szánjak egy meditációs „énidőt”. Mert jól esik, mert akarom. Ennyire egyszerű, eldöntöttem és csinálom.

Itt van 4 tipp, amik segítségedre lehetnek abban, hogy Te is könnyen élvezhesd a meditáció előnyeit és amelyek felmentenek a kifogásaid alól, hogy miért is ne kezd el még ma a gyakorlását.

Csak csináld, nem számít az idő

Tényleg csak kezd el. Nem kell egyből meditálni 30 percig, 20 percig, vagy akár 10 percig, hogy részesülj a meditáció pozitív hatásaiban. Lehet, hogy ha elsőre hosszabb ideig akarsz meditálni, akkor csak ellenállásban leszel, tele kétséggel, görcsös akarással, hogy jól csináld, hogy egyáltalán jól csinálod vagy sem és akkor az mindenről fog szólni, csak nem a nyugalomról.

Olyan világban élünk, ami keményen dolgozik azon, hogy mindig elfoglaltak legyünk, kizökkentsen a jelenből és pörögjünk. Ott van a munka, az internet, magánélet, esetleg gyerek, háztartás, Tv és egyéb zavaró tényező. Teljesen rendben van, ha először egy percig meditálsz.

Tudom, hogy ez elég haszontalannak tűnik és néhány meditációs szakértő meggyőzne arról, hogy ez nem elegendő idő, de hadd mondjam el, hogy egy perc is miért elég az elején.

Első sorban azért, mert már ezzel is gyakorolsz és többet tettél, mint a semmivel, igen, tényleg már ennek is van jótékony hatása, ha rendszeressé teszed. Másodszor, egy perced biztos, hogy van, akármilyen elfoglalt is vagy. És harmadszor, a lehető legfontosabb, amire kezdőként figyelned kell, az semmi más, mint a koncentrációd megtartása és itt van a kulcs.

Egy fecsegő elmének egy percig is nehéz csendben maradnia. A meditáció gyakorlásának első fázisa az, hogy csak ezt a fecsegő elmét, el tudd csendesíteni és az teljesen rendben van, hogy ezt az állapotot nem tudod elsőre, de még talán huszadjára sem, 1 percnél tovább megtartani. Nem az a lényeg, hogy mennyi ideig sikerül, rendszeres gyakorlással egyre tovább leszel rá képes. Ne becsüld le azt a kevés időt, amennyire sikerül békét teremtened az elmédben.

Semmi sem kudarc

A meditációnak nem a teljesítményről vagy a sikerről kell szólnia, hanem rólad. Nem baj, ha viszket az orrod, vakard meg. Nem baj, ha az elméd duruzsol, csak engedd el, csak hagyd, hogy jöjjenek menjenek ezek a gondolatok, csak figyelj, mintha hátrébb lépnél, nem vesztette értelmét az egész, csak hozd vissza a figyelmedet tudatosan önmagadra. Legegyszerűbben ezt úgy tudod elérni, ha csak a légzésedet figyeled. Nem baj, hogy nem látsz semmit közben, ne akarj egyből Zen mester lenni. Ne legyenek elvárásaid. Az emberek sokkal többet képzelnek bele a meditációba és kevesebbet értenek meg belőle, mint amiről valójában szól.

A meditáció, az elme lecsendesítésének művészete és az önmagadra irányított figyelem. Egy olyan tudatállapot (függetlenül attól, hogy ezt meddig vagyunk képesek fentartani), amikor csak töltődünk, regenerálódunk, amikor visszatalálunk saját középpontunkba és nyugalomban vagyunk. Ennek az állapotnak rengeteg jótékony hatása van a fizikai, érzelmi és mentális egészségünkre nézve.

Engedd el a félelmet, hogy valamit nem csinálsz jól. Amit megtehetsz és ami talán az egyedüli feltétele a meditációnak, az az, hogy teremtsd meg a nyugodt légkört. Bár igaz, a nagy mesterek azt mondják, a legnagyobb elismerés az, amikor egy piac közepén is képes vagy teljesen kizárni mindent és mindenkit, de ne szaladjunk ennyire előre! Teremtsd meg a lehetőségét, hogy amikor meditálsz, akkor ne zavarjon senki és semmi.

Nem baj, ha belealszol

A másik gyakori kérdés, amivel találkozom, az az, hogy baj vagy nem baj, ha belealszom? Saját és más véleménye alapján is őszintén állíthatom, nem baj. Szintén saját és más vélemény alapján mondhatom, hogy kifejezetten előnyösnek tartom az esti „lefekvős meditációt”.

Ahogyan az sem feltétele a jó meditációnak, hogy kezdőként máris lótusz ülésben kezd el a meditációt. Lehet, ha kényelmes számodra. Bármit lehet, ami számodra megkönnyíti az ellazulást.

Az esti meditáció első sorban azért előnyös, mert akkor már az elméd is a pihenőre készül (jó esetben kevésbé aktív), kevésbé ér külső inger és Te is nyugalomba helyezheted magad. Már nincs más dolgod ilyenkor egyébként sem, mint a pihenés, a nyugalom, ezért kezdő gyakorlóként kifejezetten előnyös lehet inkább estére beiktatni a rendszeres meditációt. Pusztán a légzésed figyelése mellett, kiváló segítség lehet egy vezetett meditáció is, amit, ha a lehetőségeid engedik, kényelmesen elindíthatsz az internetről.

Számos nagyszerű, ingyenesen meditáció elérhető az interneten. A vezetett meditáció megtaníthat arra is, hogy a későbbiekben hogyan érdemes lépésről lépésre magadtól ellazítani a tested. Itt sem baj, ha közben elkalandozol, ha köhögnöd kell vagy ha megfordulnál, mert kényelmetlen a pozíció. Tedd és csak csináld tovább. Az agyunk képes felfogni alváskor is a körülöttünk elhangzott utasításokat, akkor is ha erre nem emlékszel, de azt garantálom, hogy ébredéskor és az azt követő napon sokkal kiegyensúlyozottabb leszel. Szintén több beszámoló alapján mondhatom, hogy már pár nap rendszeres esti meditáció után, egyre több jótékony hatását fogod magadon észrevenni.

Ha neked inkább a reggeli órák azok, amiket jobban magadra tudsz fordítani, akkor indíts a reggeled egy kis meditációval. Később, ahogy egyre jobban fog menni és valóban beépíted a mindennapjaidba, már magadtól lesz rá igényed, hiszen érezni fogod, hogy ez tényleg működik, teljesen kicserél és jól esik. Akkor majd nap közben is, egy nyugodt 5-10 percedben is szánsz rá időt.

Felkészülés a meditációra

A test lefárasztása, mielőtt elmélkednél, felkészít a meditációra. A mozgás felszabadítja az idegrendszert, lazít és felkészíti az elmét, hogy megnyugodjon és összpontosítson. Nem kell jógázni, bár ez különösen hasznos plusz technika, ami segít a koncentrálásban és arra, hogy megtanulj önmagadra figyelni és ellazulni. A kocogás, a séta vagy egy tornateremben végzett edzés is ugyanilyen jó lehet. A legfontosabb az, hogy a felkészülés kihívást jelentsen az izmok, a szív és a tüdők számára és lecsendesítse az idegrendszerüket.

A legjobb állapotban leszel a meditációhoz. Tehát ha már van egy napi edzésprogramod, csak add hozzá a meditációra szánt perceket.

Egy szóval tedd le a kifogásokat és tegyél lépéseket egy olyan meditációs gyakorlat felé, amely igazi jó dolgokat hoz majd magával az életedbe. Megígérhetem, hogy ha csak elkezded, rá fogsz ébredni, hogy a meditációhoz a tökéletesség nem szükséges és mégis hatásos. Valójában még Deepak Chopra is azt mondja, jobb, ha mindennap csak néhány percig meditál az ember, mint hetente egy órát. Mint mindenben, a meditációban is a rendszerességben van a siker kulcsa.

Te miért nem kezdtél még neki? Van még kérdésed? Írd meg kommentben.

Kép: pexels.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.