Minden reggel van egy kis rituálém. Legalább 10 percig meditálni szoktam, olykor egybekötve egy kis jógával vagy egyszerűen csak időt szánok a gondolataimra, érzéseimre, önmagamra, miközben felkészülök az előttem álló napra. Ez számomra egy olyan szokás, ami energiával tölt fel egész napra. Vannak azonban olyan reggelek, amikor csak fekszem még az ágyban és ezt az énidőmet, felváltja a közösségi média görgetése. Ilyenkor néha úgy érzem haszontalanul elvesztegettem az értékes időmet.

Rendben, néha mindenkinek kell egy kis „áramszünet”. Egy kis agytompító kikapcsolódás, a baj akkor van, ha ennek a szokásnak a rabjaivá válunk. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki beleesett a szociális média hálójába. Ez az addiktív magatartás, mérgező szokásokat hozhatnak létre.

A közösségi média valóban sok előnnyel jár. Remek módja annak, hogy kapcsolatban maradj a barátaiddal, és ez is egy nagyszerű eszköz, hely, arra, hogy a vállalkozásod és a márkád növekedjen. Nem kétséges, hogy sok pozitív tulajdonsága van, ahogyan negatív is, hiszen egyre több kutatás mutat összefüggéseket a szociális médiahasználat, a depresszió és a szorongás között.

Mivel a közösségi média életünk nagy részét átszövi, szerintem fontos, hogy elgondolkodjunk a tudatos felhasználási módjáról, és hogy jobban odafigyeljünk arra, hogy milyen érzelmeket válthatnak ki belőlünk.

A közösségi média fokozott használata elvonja a figyelmünket a valóságról. Nem vetted még észre, hogy gyakran sokkal rosszabbul érzed magad, miután használtad? Azt veszed észre, hogy egyre inkább összehasonlítod magad másokkal? Úgy érzed, féltékeny vagy? Frusztrált, amikor bizonyos dolgokat látsz vagy hallasz? Folyamatosan azt érzed, hogy szükséges lépést tartanod másokkal? Eluralkodik rajtad a megfelelési kényszer?

Ha ezeket a kérdéseket igyekszel tisztességesen és őszintén megválaszolni, akkor legtöbbször kiderül, hogy a fenti kérdésekre a válasz egyértelműen igen lesz, kinél milyen mértékben, de hatással van a személyiségünkre. Ha tudatában vagy az érzéseidnek, akkor, ha majd legközelebb a feededet görgeted, be tudod azonosítani, hogy milyen hatással van a közösségi média az életedre.

Számomra a közösségi média inkább gyors kapcsolódási és értékmegosztási felületként van jelen a minnapjaimban. Korábban én is rengeteg időmet pazaroltam el rá és nem értettem azt az egy-két olyan barátomot, ismerősömet, akik már kezdtek becsavarodni az állandó telefoncsipogástól és jelzésektől. Most ezt egyre inkább átérzem én is.

Rengeteg más, hasznosabb dolgom van a valóságban, pörgős napok, határidők és nem szeretném az időmet a telefonomon lógva tölteni. Egyre többször némítom le a telefonomat és zárom ki az életemből tudatosan, mert egy hétköznapi csetelésnek a következményei is végül az lesz, hogy órákat vettem el az életemből, amikor legszívesebben csak egy kis nyugalomra vágynék vagy ténylegesen arra szánnék időt, ami igazán érdekel és amivel foglalkozni szeretnék.

A blogom vezetése miatt, nem kerülhetem ki a mindennapi használatát és továbbra is követem azokat a dolgokat, melyek engem is építenek vagy azokat, amit egyszerűen csak hasznosnak, értékes információnak találok.

A mai világunk részévé vált a közösségi média, de rajtunk múlik, hogy hogyan használjuk fel és mennyire függünk tőle.

Ha úgy érzed, hogy a közösségi média túlnőtt rajtad és károsan hat rád, itt van pár nézőpont, hogy hogyan találd meg újra tudatosan az egyensúlyt a hasznos kikapcsolódás és a függő állapot között!

  • Határozd meg a szándékot, amiért az egyes fiókjaidat használod. Mit remélsz tőle? Miért lenne jobb, mi változna az életedben, ha kevesebbet használnád?
  • Kerüld el azokat a személyeket vagy szervezeteket, csoportokat, amelyek félelem alapú érzéseket idéznek elő benned.
  • Lásd meg a negatív hatásait az életedre, például amikor azon kapod magad, hogy másokhoz hasonlítod önmagad, kevesebbnek érzed magad, mikor a közösségi médiát használod. Ilyenkor tudatosan kapcsolódj le róla és vegyél részt jobban az életedben. Amikor igazán jelen vagy az életedben, akkor szenvedélyessé válsz, nyitottá, elfoglalod az életedben a helyed. Így érezheted igazán, mennyire értékes tagja vagy a nagy egésznek.
  • Ha már használod, fókuszálj a közösségi média pozitív tulajdonságaira, például a barátaiddal való gyors kapcsolattartásra, valamint ötleteid és értékes gondolataid megosztására.
  • Csak olyan tartalmakat ossz meg, amelyek kifejezik az igazadat, és nem az önértékelésed tuningolásáért, egy “tetszik” visszajelzésért teszed.
  • Terjeszd a szeretetet, a kedvességet, a pozitív követendő példát és engedd el az ítélkezést. Ne a közösségi hálón éld ki másokon az elfojtott dühödet és ne ott éld az életedet, hanem a valóságban.
  • Ha már az életünk része, használd fel építő célokra és találd meg a megfelelő mértéket, hogy a közösségi média egészségesen legyen az életed része.

Te mennyi időt töltesz a közösségi médián?

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.