Senki sem robot. A teljes munkaidő, a család, a barátok, az életünk és a szeretteink iránt érzett felelősségvállalás kiegyensúlyozása, még a legerősebb ember számára is nagy kihívás jelent. A kiégés jelei, ilyenkor gyorsan megmutatkoznak. Lustának érezzük magunkat, nem szívesen járunk a munkahelyünkre, szeretnénk korán hazaérni, hogy pihenjünk, de végtelen listája van azoknak a feladatoknak, amelyeket még be kell fejezni, mielőtt a saját igényeinket előtérbe helyezhetnénk. Ilyen állapotban feltétlenül szükséges újraértékelni az életünket. Kinek lesz ez jó, ha így folytatjuk?

Ismerős? Nehéz lehet felismerni, vagy sok esetben inkább önmagunknak beismerni, hogy ezek csupán a fáradtság jelei vagy kiégtünk. A kiégés elég gyakori kortünet, ami rengeteg pszichikai kellemetlenségekkel jár. Stressz, tehetetlenség és reménytelenség csak hogy párat megemlítsünk.

Ezek önmagukban is elegendőek arra, hogy ha kicsit is törődünk önmagunkkal, akkor idejében változtassunk az életünkön.

Tünetek és segítő tippek következnek arra az esetre, ha te is a kiégés szélén állnál!

Fizikai és érzelmi kimerültség

A kiégés elveszi tőlünk az energiát fizikailag és érzelmileg is. A nap legnagyobb részében fáradtnak érzed magad, nincs kedved semmihez. Nem figyelsz magadra vagy az egészségedre. Keveset alszol, nem mozogsz, eszel valamit, amit éppen találsz. Túlélő üzemmódba kapcsoltál.

Negatív leszel és cinikussá válsz

Pesszimista lettél, gyakran azt érzed, hogy semmi sem működik?

Ez annak a jele, hogy negatív vagy, és elkezdtél kételkedni a képességeidben, önmagadban. A környezeted egyre jobban kerül vagy éppen te emelsz falakat magad köré. Nem bízol másokban, megkérdőjelezed a tetteiket.

Elvesztetted az életed iránt érzett szenvedélyed

A kiégés amiatt is felütheti a fejét, mert rengeteg dolgot csinálsz. Rengeteg olyan kötelező dolgot, ami belőled csak elvesz és gyakorlatilag nincs már olyan dolgokra időd, ami téged is visszatölt, amit magad miatt csinálsz, mert te szereted. Ezzel szépen lassan elveszíted az élet iránt érzett lelkesedésedet.

24 óra munka

Mindig csak a munkára gondolsz. Ha nem tudod leállítani az agyadat, hogy ne csak a munkán agyalj, akkor a kiégés leggyakoribb tünete uralkodott el rajtad. Még akkor is a munkára gondolsz, a problémákra, amikor pihenned kéne, feltöltésre használnod az időd. A legnagyobb baj, hogy a megoldást, csak akkor láthatnád, ha néha megengednéd magadnak a lazítást is.

Nem vagy már olyan produktív, mint korábban

A kiégés kimeríti a teljes energiakészletedet és a motivációdat. Így képtelenné válsz arra, hogy termékenyen, kreatív energiákat áramoltass magadban azért, hogy jobban tudj dolgozni. Azt veszed észre, hogy a tempód lelassult, sokat dolgozol, de az a kezedből kiadott munka élettelen, terméketlen.

Gyakrabban vagy beteg

Bizony, nem csak a vitamin hiány az oka! Rengeteg tudományosan bebizonyított tényt alátámasztja, hogy a stressz, az életerő fogyása, a demotiváltság, az első számú oka annak, hogy az immunrendszerünk gyengül. Ilyenkor hiába tömöd magadba a vitaminokat, a belső feszültség felemészti minden energiakészletedet és ez az állapot sejtszinten üzen a testednek, hogy nem vagy boldog, nem vagy rendben! Levert vagy és sokkal gyakrabban lebetegszel.

 Indokolatlanul mérges leszel

Akár apró dolgokon is. Ez azért van, mert az elméd állandó küzdelem és zuhanó állapotban van. Folyamatosnak érzi a stresszt, ami miatt a legkisebb kibillenést okozó hatások és indokolatlan végfeszültségi állapotot idézhetnek elő.

Úgy érzed nincs az az idő, ami elég lenne egy naphoz

A kiégés rögös útján, állandóan nyomás van rajtad, hogy mennyi mindent kell elvégezned, amire nem hogy 24 óra de még 72 óra sem lenne elég! Az idővel való állandó versenyzés végül azt eredményezi, hogy kapkodsz, felületessé válsz és csak még nagyon bűntudatod, terhet veszel magadra azzal, hogy nem haladsz a dolgaiddal úgy, ahogyan szeretnéd.

Nem alszol eleget

Ha úgy érzed, hogy az ideje korlátozott, és nincs elegendő időd a feladataid elvégzéséhez, akkor hajlamos leszel arra, hogy késő estig fent legyél is dolgozz, vagy ami még szomorúbb, csak a késői órákban jut időd azokra a tevékenységeidre, melyek igazán rólad szólnak és amit élvezettel csinálsz. Az utóbbi indok bár érthető, a mai világban kifejezetten, de mégis káros szokás, hiszen a pihenésed elmulasztása, az egészséged rovására megy.

Nem vagy elégedett a munkáddal

A rossz közérzeted végül a munkahelyeden és a teljesítményeden keresztül is megnyilvánul. Ez a kiégésnek egy olyan aspektusa, ahol úgy érzed, semmi jó, amit te csinálsz. A hangulatod ingadozását, az elégedetlenségedet az is befolyásolhatja, hogy gyakran alszol keveset.

Azt érzed nem teszel meg mindent

Ha kiégés felé tartasz, akkor a fejében állandóan hangosan sikoltozik egy hang, azt kiáltva hogy többet kell tenned. Több erőfeszítést, és sokkal több mindent le kell tenned az asztalra. Ezzel együtt azt is érzed, hogy bármit is csinálsz, az nem elég jó. Az önmagaddal szemben tanúsított elégedetlenséged, negatívan hat a munkádra és a kapcsolataidra.

Ez már több mint fáradtság

Ha az életedben a kiégés állapota előrehaladott, észreveheted, hogy bármennyit pihensz, nem töltődsz fel. Sem az alvás, sem a szabadidős tevékenységeid nem töltenek már fel.

 

Hogyan kerüld el vagy fordíts vissza ezt az állapotot?

●Végezz olyan gyakorlatokat, tevékenységeket, amelyek táplálják az elmédet, a testedet és a lelkedet. Ha teheted vonulj kicsit vissza, pihenj, vegyél ki szabadságot, teremts magadnak új környezetet és foglalkozz sokkal többet a hobbijaiddal.

● Tedd az első helyre az egészségedet-   Gyakorold az egészséges táplálkozási szokásokat, mozogj és aludj többet. Gyakorolhatod a meditációt, ami segít lecsendesíteni az elmédet. A meditáció átformálja a gondolkodásodat és segít a lényeges dolgokra koncentrálni.

● Tűzz ki kisebb célokat – Mit szeretnél elérni az egyes feladatok végén? Milyen lépések vezetnek el hozz? Kategorizáld a feladataidat, hogy egyenként tudj velük foglalkozni. Ezzel elkerülöd, hogy túlterheled magad.

● Munka közben tarts egy kis szünetet – Ha teheted menj ki legalább 5-10 percre a levegőre vagy told félre egy picit a gépedet és végezz egy kis légzőgyakorlatot.

● Kérj segítséget – Ne becsülje alá a segítségkérést és ne szégyellj segítségért fordulni barátokhoz vagy szakemberhez, terapeutához.

 

Lehet, hogy hozzászoktál ahhoz az élethez, hogy sok dolgot csinálsz egyszerre, de a rohanással nem éred el előbb a céljaidat. Ha magad mögött szeretnéd tudni a kiégés tüneteit, meg kell tanulnod picit lelassulni. A változás persze nem fog megérkezni hozzád egyik napról a másikra, ezért legyél türelmes magadhoz. Az előttünk álló időszak, talán abban is segíthet, hogy visszatalálj önmagadhoz, és újra megtaláld az életedben a szenvedélyt, az igazi vágyaidat. Érdemes jól kihasználni.

 

Virág Klaudia

 

 

 

 

Follow my blog with Bloglovin

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.