Rózsaszín köd, pillangók játéka a gyomrunkban, az a bizonyos kémia. Felfokozott érzelmek, viharok és szélcsendben járt érzéki násztáncok. Honnan tudjuk, hogy tényleg szerelmesek vagyunk vagy csak egy múló szeszély kerített minket hatalmába? Egyáltalán tudjuk, hogy mi az igazi szerelem? Thich Nhat Hanh Zen mester gondolatai az igazi szerelemről.

Többször féltettem már ezt a kérdést én is magamnak: Mi a szerelem? Van tini szerelem meg van felnőtt szerelem? Volt olyan ember az életemben, aki iránt sokkal többet, különlegesebb érzést éreztem, mint bárki más iránt? Megkülönböztethető? Vagy ez az érzés újra és újra átélhető?

Van egy homályos elképzelésünk, hogy milyen az igaz szerelem. Szenvedélyes érzelmekkel idealizáljuk azt a bizonyos szeretett embert. Kétségbeesetten keressük a nagy világba a másik felünket, azt hisszük, hogy rá kell találnunk és majd akkor, csak akkor, végre nagyon boldogok lehetünk. Aztán a belső világunk csöndjében, folyton attól rettegünk, sosem fogjuk Őt megtalálni.

Dualitásban élünk, a nő vágyakozik a férfi után és a férfi a nőre, ez az érzés természetes.

Egy percig sem gondolunk arra az egyszerű tényre, hogy a szerelmet nem kell keresni és főleg nem kívül kell keresni, mindig a rendelkezésünkre áll, minden pillanatban ott rejtegetjük magunkban. A szerelem nem egy nyeremény és nem csak akkor lehetsz ennek a csodának részese, ha szerencsés vagy, ha megcsókoltad a varangyos békát, vagy ha elbántál a hét fejű sárkánnyal.

Thich Nhat Hanh szerint a szerelem sokkal egyszerűbb és csak mi komplikáljuk túl, mi kötjük másokhoz ahelyett, hogy önmagunkban rálelnénk. A másik ember mindig csak előcsalogatja azt az érzést, ami bennünk mindig is ott volt.

Thich Nhat Hanh elmondja, hogy az igaz szerelemnek négy eleme van, de mielőtt átadná magát ezeknek az elemeknek, elmondja:

“Az igaz szerelem boldoggá tesz, és boldoggá teszi a másik embert.”

Az igaz szerelem négy eleme

Szerető kedvesség

Ha képesek vagyunk arra, hogy örömet és boldogságot hozzunk létre, és képesek vagyunk segíteni a másiknak is hogy ezt az érzést átélje, az a szerető kedvesség és ez az igaz szerelem.

“Tehát, ha igazán szerelmes vagy, boldogságot teremtesz mindkettőtök életbe. És ezt nem olyan nehéz elérni. Csak lélegezd be és engedd meg a boldogság és az öröm jelenlétét, vedd észre a színeit, amelyek most is elérhetőek és oszd meg ezt az érzést a társaddal.”

Könyörületesség

“Az igaz szerelem második eleme az együttérzés – nem csak a másikkal szemben, hanem önmagunkkal szemben is. Az a képesség, hogy kevésbé szenvedj, és hogy segíts a másik személynek is kevésbé szenvedni. Más szóval, ez azt jelenti, hogy megtaláljuk a módját, hogy csökkentsük egymás terheit. Elfogadod, ha éppen szenvedsz vagy harcolsz ellene? Ha tudod, hogy szenvedsz, sokkal, sokkal kevesebbet szenvedsz. A megértés és az elfogadás a kulcsa a szeretet ajtajának, így segíthetünk a másik személynek is kevesebbet szenvedni.”

Öröm

Az igaz szerelem harmadik eleme az öröm.

“Ha a szeretet nem teremt örömet, akkor az nem szeretet. Ha a szeretet minden nap sír, akkor nem szerelem. Ha a szeretet minden nap szenved, akkor nem igaz szerelem. Az igaz szerelem örömet okoz neked és a másiknak. Ha valaki nevetni tud, akkor mások is nevetni fognak, ez öröm, és ez a szeretet. “

Befogadás

“Az igaz szerelem negyedik eleme a befogadás. Az igaz szerelem nem emel korlátokat. Olyan, mintha a Buddhához hajolnánk: az, aki meghajol és az, aki meghajol, közöttük nincs határ, ezért tökéletes a kommunikáció.”

Thich Nhat Hanh szerint, az igaz szerelemben szenvedésünk egymás szenvedése; a másik boldogsága, a mi boldogságunk.

Itt van a lényeg: nincs egyéni szenvedés a boldogságban.

“Magaddal és a másik személlyel kezdődik, de ha folytatod ezt az igaz szeretetet, akkor a szíved kinyílik és nő, és hamarosan minden embert bevonsz a szerelmedbe, az igazi szeretet nem zár ki senkit. Ez Buddha szeretete, beleértve minden élő lényt, nincs határa, mindent és mindenkit körbe ölel. Ez a fajta szeretet korlátlan és ez a boldogság alapja. Végül tovább növekedünk mindaddig, amíg a kozmoszban mindenkit elér és magába foglal ez a szeretet.”

Kép: pixabay.com

unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.