Szeretet, szerelem. Írtak már róla dalokat, történeteket, készítettek róla filmeket, bárhová is megyünk és bárhonnan is származunk a szerelem örök misztikuma kimeríthetetlen forrás marad.

Miért olyan erős érzelem a szerelem?

A szerelem szót különböző érzelmek kombinációjának a leírására is használjuk. Szerethetjük a családunkat, a barátainkat, a párunkat, magunkat, de egy gyönyörű napfelkelte is előhívhatja belőlünk ugyanezt az érzést. Annak ellenére, hogy a szeretet szót használjuk annak meghatározására, hogy éppen mit érzünk bizonyos helyzetekben vagy valaki, valami iránt, valójában nagyon különbözőek lehetnek ezek az érzések. Mégis mindenki számára zavarba ejtő lehet, hogy mi is az szerelem, a szeretet valójában.

Sokan úgy nőnek fel, hogy azt hiszik, a romantikus szerelem a végső célállomás, amit keresnek az életükben. Enélkül az életük üres, befejezetlen. Szeretjük ezt a fajta szeretetet, de tényleg tudjuk, hogy mit keresünk?

Az ókori görögök, 7 szóval határozták meg a szeretet fajtáit, mára ezek a szavak elvesztek a nyelvek kultúrájában, ám meghatározásuk még ma is élő részei a énképünknek és bár nem szeretem ezt a szót, de a szeretethez kapcsolt elvárásainkat is szépen tükrözi.

Megvizsgálva ezeket a meghatározásokat, talán megértjük, mit keresünk, vagy mit jelent számunkra éppen a szeretet.

  1. Eros: A szexuális szeretet leírására vagy egy szexuális vonzódás meghatározása. Ez egy tisztán fizikai jellegű szeretet. Energetikus szinten az Eros szeretete a gyökér és a szent csakrákból áramlik. A gyökér csakrának nagyon természetes érzése van, míg a szakrális (szexuális) csakra, az öröm és a szenvedély bevonásával jár együtt. Ez a fajta szeretet intenzitásonként változhat, és eltűnhet, ezért az ilyen típusú szeretetre épülő kapcsolatok általában nem tartanak sokáig.

 

  1. Philia: Ez a barátaink és családtagjaink felé irányuló szeretetnek a meghatározása. Ez az otthonosság, a bizalom, a barátság érzése. Az Eros és Philia romantikus kapcsolatából gyakran alakul ki hosszú élettartam, azonban ez attól is függ, hogy az egyének felfedezték-e Philautia-t (lásd alább). Energiás szinten Philia a szívcsakrából származik, mivel a bizalom, a tisztelet és a csodálat kölcsönös érzésein alapul.

 

  1. Storge: A szülők és a gyermekek közötti szeretet leírására szolgál. Ez a szerelem a függőségen és a megszokásos kapcsolaton alapszik. A görög filozófusok szerint, sok felnőtt a romantikus kapcsolatokban a Storge-féle szeretetet keresik és elvárják a függőség és a ragaszkodás e szintjét a másik féltől is. Ez azonban gyakran komplikációkhoz vezetnek. Az ilyen személyek még nem nőttek fel, és a szülői mintában, hiánytalanul megélt gyermekszerepüket szeretnék pótolni az ilyen fajta párkapcsolatukban. Energetikai szinten, ha ez szülő és gyermek között fejeződik ki, akkor ez égészséges lehet és a szerelmi energia egyenesen a szívcsakrából és a korona csakrából indul. Tiszta szerelem, féltétel nélküli. Amikor ez a fajta szeretet a párkapcsolatban jelenik meg, akkor az energiaáramlás változik, és nagyon ego irányúvá válik. Gyakran ezek romantikus kapcsolatok, amelyek a Storge-szerelemre épülnek, igen szorosak (függőviszonyúak), de egészségtelenek és nagyon gyorsan mérgezővé válhatnak.

 

  1. Agape: Az univerzális szeretet leírására szolgál. Ezt a szeretetet érezzük egymás, a bolygó és az univerzum / Isten iránt. Agape nagyon hasonlít arra, hogyan írnánk le a feltétel nélküli szeretetet, ami az Univerzum életereje. Energetikailag az Agape, minden csakrából áramlik, ami egyenlőséget és egyensúlyt képvisel. Agape szeretetet, a meditáció révén is elérhetünk, vagy ha időt töltve a természetben megerősítjük a lelki kapcsolatunkat önmagunkkal és a világegyetemmel.

 

  1. Ludus: A leányos, meg nem engedett szerelem leírására szolgál. Ez magában foglalja a flörtölést, a csábítást vagy a szexuális élményt, anélkül, hogy bármilyen elkötelezettség vagy ragaszkodás érzése jelen lenne. Ludus inkább az “élményt” szereti, a játékosságot, az érzékek felfedezését, kevésbé a vonzalom élteti, ezért különbözik az Eros-tól. Energetikus szinten Ludus a szakrális csakrából származik, ami szórakozást és kielégülést keres.

 

  1. Pragma: A személyes tulajdonságokra, közös célokra és kötelességekre épülő gyakorlati szeretet leírására szolgál. A Pragma szerelem magában foglalhatja az elrendezett házasságokat, de sok olyan kapcsolat, amely Eros-nál vagy Storge-szel kezdődik, Pragma típusú szeretetként is alakulhat. Energetikai szinten, ez a fajta szeretet a gyökércsakrából és a szívcsakrából származik. Ez a fajta szerelem a túlélésről szól, közös célok elérése, a tisztelettel és csodálat érzésével.

 

  1. Philautia: Az ön szerelem és önértékelés leírására szolgál. Ez a szeretet, amire szükségünk van annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat, és az életben is meghatározott célunk legyen. Energetikai szinten, ez a fajta szerelem a szívcsakrából és a harmadik szem csakrából áramlik. Szeretnünk kell és hinnünk magunkban, hogy megnyíljunk saját forrásunknak és elérjük az intuíciónkat.

Bár sokféle megtapasztalása és meghatározása van a szeretetnek, a nap végén minden ember, szeretetre vágyik. Szeretetből vagyunk, és a szerelemben keressük a boldogságot, ezért sokan mindent megkockáztatnak ennek az érzésnek a felkutatásáért, pedig a szeretet bennünk kezdődik és bennünk is ér véget, nem kívül kell keresnünk.

A szeretet sokféle módon és sok formában jöhet létre, de ha már a szeretetet kívül is szeretnénk megtapasztalni, előbb tegyük tisztába, hogy milyen fajta szeretetet szeretnénk éltetni és ha már ezt magunkban sikerül jól áramoltatni, akkor azt már a külvilágunkban is képesek leszünk életre kelteni.

Kép: pixabay.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.