A legtöbb ember nem veszi észre, hogy a mindennapi életünk során, tudat alatt értelmezzük a felmerülő helyzeteket. Az elménkben fel-fel bukkanó belső hang alakítja a felfogásunkat arról, amit tapasztalunk. Ezek a belső beszélgetéseink lehetnek negatívak, irreálisak és önmegsemmisítőek is. Olyan dolgokat mondunk, mint “Biztosan el fogom hibázni”, vagy “nem voltam elég jó”. „Reménytelen vagyok. Haszontalan vagyok”. Ezekkel a mondatokkal máris befolyásoljuk az életünk alakulását.

A negatív hang származhat:

  • A rossz hangulatból, ami negatív gondolatokat indít el.
  • Szokásból, hogy túl kritikusak vagyunk, ami a gyermekkorból eredhet.
  • Pesszimizmusból, mert mindig a legrosszabbra számítunk.
  • A negatív, múltbeli tapasztalatokból és az állandó meggyőződésből, hogy a múlt ismétlődik.
  • Félelemből, szorongásból, gondokból, depresszió és különböző pszichológiai problémákból, amelyek táplálják és tartósítják a negatív gondolkodást.

A negatív párbeszéd következményei, amit az elménkkel folytatunk, az idő múlásával épülnek fel. Minden alkalommal, amikor negatív beszélgetést folytatunk, kilövünk egy gondolati nyilat. Ezek a hatások a jövőben egyre inkább szabotálják a céljainkat és beépülve (sokat ismételve), az önképünket is károsítják.
Ha vesztesnek, rútnak, hülyének, elhanyagolhatónak vagy értéktelennek tartjuk magunkat, az azt jelzi, hogy ez a belső párbeszéd, negatív és lassan, de biztosan, megássuk vele a saját vermünket. A belső negativitás, öntudatlanul hibásnak, hiányosnak vagy alkalmatlannak tart és ennek következtében csökken az önbizalmunk.
Ha reménytelennek látod magadat, hibáztatod magad, amikor valami rosszul sül el, akkor az énképed sérült, túlzottan is negatív. Ez a fajta torz gondolkodás egy lefelé vezető spirálon indít el, lassan, de biztosan, amíg már semmire nem tartod magad képesnek.

A negatív párbeszéd, megerősíti az irracionális gondolataidat. Minden alkalommal, amikor mentálisan belemész ebbe a párbeszédbe, megerősíted a negatív kifejezéseket, az hiedelmeidet és a korábbi, kellemetlen tapasztalatból szerzett észleléseidet. Ez a sok negatív hatás együttes ereje, végül teljesen maga alá gyűrhet.

Szabadulj meg a negatív párbeszédtől

A negatív gondolkodásmód pozitívummal történő helyettesítése lassú és módszeres erőfeszítést igényel, de működő technika. Ne feledd, a negatív gondolkodást is hasonlóan építetted magadba az évek során.

Íme néhány lépés, amelyek segítenek a negatív gondolatok felismerésében, leállításában és cseréjében:

  • Figyeld meg, hogy mikor beszélgetsz negatívan önmagaddal?
  • Mi váltotta ki ezt a párbeszédet?
  • Kérdőjelezd meg a negatív gondolataidat és helyettesítsd őket pozitív tényekkel
  • Hozz létre egy előre gyártott forgatókönyvet, tervet, a negatív gondolataid kezelésére

Amikor olyan gondolatok merülnek fel, mint például: “ügyetlen vagyok”, reálisabb gondolatokat keressünk, mint például: “A gyermekeimnek szükségem van rám” vagy ” A kollégám értékeli a munkámat.” Minden alkalommal, amikor negatív kijelentéseket, pozitív tényekkel ellensúlyozunk, akkor a negatív gondolataink elveszítik a hatalmat felettünk.
Próbáljunk minden helyzetet objektíven, kívülállóként figyelni és vegyük észre, próbáljuk megérteni, hogy abban a helyzetben, mi lenne a legjobb, a megfigyelt személynek (vagyis nekünk). Bizonyos helyzetekben, kívülállóként, érzelmek bevonása nélkül, jobb döntéseket hozhatunk.

Idővel, a pozitív gondolatok lesznek az alapértelmezett gondolatok. Megvan minden erőnk, hatalmunk, hogy felülkerekedjünk a problémáinkon. A lehetőségünk, hogy válasszunk, hogyan értékeljük az életet és hogyan viszonyuljunk hozzá. Az első lépés, hogy elérjük a céljainkat, azzal kezdődik, hogy azt a kis hangot a fejünkben, megtanítjuk a pozitív önkifejezésre.

Te hogyan kezeled a hangot a fejedben? Mennyire szól bele az életedbe? Oszd meg kommentben a tapasztalataidat.

 

Kép: stocknap.io

unsplash.com/Annie Spratt

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.