Önös érdekek, ez az, amik a manipuláló embereket hajtja. Nem, picit se próbáld belemagyarázni, hogy csak jót akar neked. Jót akar, de magának. Ez a képesség, ami látszólag úgy néz ki, mint a szeretet, valójában az egyik legrejtettebb formája az érzelmi visszaélésnek. Csak azért, mert valami nem hazugság, még nem jelenti azt, hogy nem megtévesztő.

Ne engedd, hogy az életedet elrontsa egy manipulátor édes-mázos szavai. Velük szemben, fokozotton figyelj arra, hogy az irányítás a Te kezedben legyen, főleg, ha érzelmi kérdésekről van szó. Vannak olyan közös gondolati, szellemi síkok, amiket a manipulátorok előszeretettel használnak ki és ezen keresztül képesek a legjobban befolyásolni minket.

Nézd mit tettél velem!

Másokra hárítani a saját nyomorúságunkért való felelősséget, nagyon önző, óvodás viselkedés. Az érzelmi zsarolás szintjét meg sem említve, hogy mennyire alacsony szintű működésre utal, ha valaki még itt tart, hogy ilyen mondatokkal dobálózik. Ő még egy kis hisztis gyermek, aki érzelmileg nem nőtt fel eléggé ahhoz, hogy a saját életét ne másoktól tegye függővé, hanem vállalja, hogy ahol éppen van, amit érez, ami éppen történik vele, azért egyes egyedül ő a felelős. Mások csak hatnak ránk, de a reakcióinkért mi vagyunk a felelősek. Hogy egy problémát, egy helyzetet, hogyan tud valaki feldolgozni, lereagálni, azért kizárólag az egyén felelős.

Ezt a vádat, könnyedén, lelkiismeretfurdalás nélkül passzolhatod, mert egy érett, érzelmileg egészséges embernek eszébe sem jut ilyet hozzád vágni, mert az nem másokra mutogat, hanem magába néz. Ha valami nem tetszik, nem a külvilágot változtatom meg, hanem önmagamat. Mindenki egyéni problémája, hogy egy helyzetet érzelmileg, szellemileg, hogyan képes kezelni és pontosan ezért is kapunk hozzá “segítőket” az életünkben, hogy ezt egyre magasabb szinten, békésen, éretten megtanuljuk kezelni.

Pedig én annyi mindent tettem érted!

A megbocsátást nem lehet pénzzel megvásárolni. Ahogyan a szeretetet sem. Ha az az ajándék, jó szándék, gesztus, csak egy eszköz volt arra, hogy behálózzanak, akkor az nem volt őszinte. Ez egy megtévesztés és erre az igazságra nyugodt szívvel mutass rá annak az embernek, aki így próbált hozzád közeledni.

Rengeteg olyan ember van, aki azt mondja, hogy ő önzetlenül tesz a másikért, szeretetből, odaadásból, majd a legkisebb problémánál, érzelmi krízisnél ez az első, amit a fejedhez vág! “-Pedig én mennyi mindent megtettem érted!” – mondja. Jobb elkerülni az olyan embert, aki még így gondolkodik és az első sérülés alkalmával ezt hánytorgatja fel, vagy barátodként erre panaszkodik neked. Az ilyen ember sosem csinál semmit érdek nélkül és erre a legnehezebb a másik szemét felnyitni. Nehezen fogja belátni, hogy bizony, a szándékai mögött, igazából tudat alatt, semmi más nem rejtőzött, mint az, hogy ő kapjon, hogy fontos legyen neked, nélkülözhetetlen legyen számodra.

Amikor őszintén teszünk valamit a másikért, feltételnélküli szeretetből, mert szeretetben vagyok és ezt árasztom, akkor azért nem várok el semmit, sem most sem később. Nem fogom a fejemben a láthatatlan strigulákat húzogatni, hogy én már mennyit és ehhez képest a másik mennyit tett le az asztalra.

Egy barátságban, már sokkal nehezebb ez a téma. Ha már funkcionálisan nincs jelen a barátság, a szó tartalma, hogy egymást kölcsönösen támogatjuk, emeljük, számíthatunk egymásra, akkor ott a közös szövetségünk szétesett, egyoldalúvá vált, de amit előzőleg tettünk egymásért, az tiszta volt, felesleges már a másikhoz hozzá vágni, csak csendben leszűrjük a konklúziót és tovább állunk.

A manipuláló, érzelmi zsaroló ember, valójában tele van sérelemmel és önértékelési gondokkal, amit hatalmi játszmákon keresztül szeretne megerősíteni. Ha részt veszünk a játékában, akkor magunkat is súlyosan károsítjuk érzelmileg és valójában őt is egyre mélyebbre taszítjuk. Ideig-óráig ugyan egy manipulátor energiát nyer a sikeres próbálkozásaiból, de hosszú távon egyre boldogtalanabb lesz, a saját félelmei, bizonytalanságai fogják még gyengébb jellemmé tenni.

Ha egy ilyen helyzetben segíteni szeretnénk magunkon vagy másokon, akkor előbb nézzünk szembe a saját belső bizonytalanságunkkal és a kontrollmániánkkal. Tegyük fel magunknak vagy annak, akinek segíteni szeretnénk, a következő kérdéseket:

-Miért félek attól, hogy nem tudom irányítani a körülöttem zajló eseményeket?

-Mi az, ami megrémiszt abban, ha nem lehetek hatással a körülöttem élőkre?

-Milyen érzelmi minta tart függésben?

Ha Te vagy az áldozata a manipulációnak, akkor sokszor elég, ha határozottan elhárítod a próbálkozásait és ignorálod. Ne hagyd befolyásolni a saját életedet más érzelmi éretlensége miatt.

Neked is volt dolgot manipuláló emberrel? Hogyan kezelted?

Kép: unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.