Sokszor esünk abba a hibába, hogy beleragadunk a történetünkbe, abba, ami már nem komfortos, de még kényelmetlenebb rajta változtatni. Egyszerűbb panaszkodni és nem vesszük észre, a megoldás mindig is ott rejtőzött bennünk. Akarnunk kell ezt a változást és cselekednünk érte, mert nem fogja senki helyretenni helyettünk az életünket. Ha valami kényelmetlen azt levetjük, ha nem, akkor valószínűleg még nem szorít eléggé az a cipő.

Olyan időket élünk, ahol minden arra nevel minket, hogy kifelé áradjunk, kifelé cselekedjünk, másoknak megfeleljünk és így másoktól függjünk. Már azt sem tudjuk, igazán mi mit szeretnénk, mert a vágyainkat is beprogramozták a társadalom elvárásai, és az, hogy mi az, ami most „menő”. Hol vagy ebben Te, miközben görcsösen próbálsz beállni egy olyan sorba, ami lehet nem is tesz boldoggá, csak azt látod mindenki ott áll? Tényleg ott szeretnél Te is állni, vagy talán legbelül teljesen más dolgok okoznak neked örömöt és elégedettséget? Újra kell tanulnunk a valódi szükségleteinket, időt szánni magunkra és felfedezni, számunkra mi az igazán fontos, mi az, amitől jól érezzük magunkat, függetlenül másoktól.

Szeretnél változtatni az életeden? Komolyan szeretnéd, hogy máshogy működjenek a dolgok körülötted? Radikális, valódi, gyakorlatias változásokról beszélek, amelyek valóban alkalmazhatóak a mindennapi életben. A döntés a Te kezedben van, csak el kell indulnod abba az irányba, ami boldoggá tesz és magad mögött hagyni azt, ami már csak visszahúz. Tényleg ennyire egyszerű! Minden csodát kislépésekkel hívunk életre. A nehézség a fejedben van, amivel korlátokat állítasz magad elé, amivel lefékezed magad. A kishitűségeddel, és azzal, hogy elkényelmesedtél, hogy tegyél azért, hogy a dolgok megváltozzanak körülötted. Semmi sem lehetetlen.

Szeretnék veled megosztani 4 olyan kérdést, melyek nekem segítettek visszatalálni önmagamhoz. Ha felteszed ezeket magadnak és őszintén válaszolsz rájuk, talán segíthetnek inspirálni, erőt adni ahhoz, hogy változtass, és hogy megtaláld az irányt a céljaid felé.

Mi az, amit képes vagyok most megtenni, hogy támogassam magamat?

Gondolkodj el egy pillanatra. Mi az, amit most meg tudsz tenni magadért, amivel most támogatni tudod magadat? Nem kell nagy dologra gondolni, a legkisebb dolgok is képesek pozitívan hatni ránk. Pihennél egy kicsit? Esetleg felfrissítene egy kis mozgás? Jól esne egy hűsítő limonádé? Ennél valami finomat? Szükséged van egy kis csendre, vagy valami szórakoztató programra, mondjuk néznél egy vicces filmet? Kipróbálnál valamit, amit mindig is szerettél volna? Tedd! Növekedj, fejleszd magad, csináld azt, ami érdekel, tegyél magaddal jót. Ezek mind-mind növelik az önbizalmadat, amikor megteszed. Próbáld beépíteni ezt a kérdést a mindennapjaidba. A nap különböző szakaszában tedd fel a kérdést, mi esne most neked jól és ezért mit tudsz most tenni?

Minél többször teszed ezt meg, annál természetesebbé válik, hogy arra figyelj újra, hogy Te mitől éreznéd jobban magad. Mikor képes leszel apró dolgokkal megajándékozni magadat, egyre jobban ráébredsz, és észreveszed mi mindent tehetsz még azért, hogy boldog lehess, hogy jól érezd magad a bőrödben. Megnyílnak az ajtók, és a nagyobb lehetőségek eléd kerülnek a semmiből, amivel támogathatod, boldogabbá teheted az életedet. Mindezt, teljesen egyedül, csak Te, csak magadért! Életed irányítójává válsz és ezek után, már nem is akarsz csupán a szereplője maradni, aki arra megy, amerre éppen a szél fújja. Óriási szabadságot és függetlenséget élsz át, és nem utolsó sorban felismerést, hogy sosem leszel többé másra utalva, mert már megérted, hogy képes vagy tenni azért, hogy éppen boldognak, kiegyensúlyozottnak érezd magadat.

Ha igazán szeretem magamat, mi tennék, vagy mit mondanék magamnak ebben a helyzetben, amiben most vagyok?

A legfontosabb az lenne az életben, hogy szeressük magunkat, csak akkor vagyunk képesek másokat is jól szeretni. Észre sem vesszük már, hogy napjában hányszor bántjuk magunkat, vagy hányszor kételkedünk önmagunkban. Azt hiszem, manapság elfelejtettük, milyen hatalmas szerepe van az önszeretetnek az életünkben. Állj meg egy pillanatra, és kérdezd meg magadtól: Ha igazán, őrülten szeretem magamat, most mit mondanék magamnak? Ha nem megy, gondolj valaki olyanra, akit nagyon szeretsz és képzeld el, hogy most Te vagy ő. Milyen tanácsot adnál neki? Az egyik leghatalmasabb és legmélyrehatóbb változást akkor éred el az életedben, amikor elkezded szeretni magadat. Amikor bízol a képességeidben, törődsz magaddal, és figyelsz magadra.

Miért kell felelősséget vállalnom az életemben?

Te, és csak is Te vagy a felelős az életedért. A gondolataidért, az érzéseidért, a szavaidért, a múltadért, a jelenedért, a jövődért, mindenért, amit az életedben teszel, gondolsz, érzel, vagy tapasztalsz. Egy pozitív tapasztalatban pontosan annyira van benne a Te kezed nyoma, mint a negatívban. Nem a körülményeid áldozata vagy, bármennyire is könnyebb mutogatni, egy felnőtt, tudatos, haladni akaró embernek előbb meg kell békélnie ezzel az igazsággal. Minden, ami velünk történt, történik, vagy történni fog, mi hívtuk elő, függetlenül attól, hogy az negatív vagy pozitív. Így vagy úgy, de határozottan mi, nem más. Tehettük ezt a gondolatainkkal, az érzéseinkkel, a tudatalatti félelmeinkkel, ellenállásunkkal, de pozitívan a lelkesedésünkkel, a hitünkkel is. Mindent mi formálunk valósággá magunk körül.

Amiben hisztek, az számotokra van. Amiben nem hisztek, az számotokra nincs. /Popper Péter/

Ha tudod, hogy Te vagy a felelős azért, amit a világba küldesz a gondolataiddal, most mit hogyan gondolnál magadra? Ha elkezdesz felelősséget vállalni az életedért és nem bűnbakokat keresni, megváltoznak az erők az életedben, és ezzel együtt a Te hozzáállásod is önmagadhoz és a világhoz. Az életed felvállalása lehetővé teszi, hogy visszakapd az erődet. Azt az erőt, amiről lemondtál akkor, amikor másokra, vagy a körülményeidre fogtad a boldogtalanságodat okát. Ha készen állsz felelősséget vállalni az életedért, minden meg fog változni. Nagyon mély, visszafordíthatatlan változást eredményez, ami olykor lehet, hogy nehéz is lesz, nem tagadom, de megéri.

Sokszor van, hogy egy-egy problémámnál jól esne csak egy röpke pillanatra újra durcás gyermekként hibáztatni valaki mást, hárítani a felelősséget, de már nem megy. Amikor mélyen megérted ezt az igazságot, hogy tényleg mindenért mi vagyunk a felelősek, akkor már teljesen nevetségessé válik a gondolata is, hogy mást okolj a körülményeidért, vagy hogy dagonyázz az önsajnálatban. Cserébe viszont leomlanak az illúziók, a korlátok, amiket magadnak állítottál azzal a feltevéssel, hogy Te vagy az áldozat és nem tehetsz semmit, hogy megváltozzanak a dolgok. Visszakapod az erődet, hogy a kezedbe vedd az életedet és megtaláld a megoldást. Nem vagyunk képesek mindent irányítani az életünkben, de a felelősségvállalás lehetővé számunkra, hogy arra összpontosítsunk, mi az, amit megtudunk változtatni. Ezt a képességünket nem szabad lebecsülni, hatalmas segítség és erő van benne.

Milyen dolgok, szokások, érzések, hitrendszerek, személyek hátráltatnak az életemben?

Vegyél elő egy papírt és egy tollat, és írd, le, hogy mik azok a dolgok, gondolatok, érzések, kapcsolatok, szokások, amelyek már nem szolgálnak Téged, amik már csak szenvedést okoznak, nem pedig örömet. Komolyan írd le, ne sajnáld erre a gyakorlatra az időt. Sokkal hatékonyabb hatása van, ha látni fogod magad előtt, amit leírsz, és közben sokkal jobban össze is fogod tudni szedni ezeket a dolgokat, ha jegyzetelsz. Legyél őszinte magadhoz, a „de” szócska nem menti meg sem az illetőt, sem magát a dolgot attól az igazságtól, hogy az már rég nem tölt el valódi boldogsággal! Mikor kész vagy, nézd meg miket írtál. Észre fogod venni, hogy valószínűleg vannak fő témák, és a többi mind ezekhez a fő témákhoz kapcsolódnak.

Ez azért is jó, mert egyébként sem kell egyből mindent kiirtanod a listádról. Lehetetlen vállalkozás. Első körben koncentrálj egy-egy fő témára, ami tényleg nagyon rossz érzésekkel tölt már csak el. Ezen dolgozz, de ezen igazán, amennyire csak tőled telik, és meglátod, hogy ha az alap témád sikerül, szépen lassan javítani fogsz a hozzá kapcsolódó dolgokon is. Nézd meg az alaptémáidat, boncolgasd, hogyan tudnál változtatni rajta. Mindig van megoldás, akkor is, ha rajtunk kívül álló dologról van szó, amit látszólag nem tudunk irányítani vagy nem áll módunkban befolyásolni. Ebben az esetben a megoldás most a gyógyulásban, az elfogadásban van.

A listádat bármikor bővítheted, és az sem rossz, ha olyan helyre teszed, ahol sokszor láthatod, vagy magadnál tartod, hogy időnként elővehesd és gondolkodj rajta, mit tudsz tenni, hogy ezeket felülírd, elhagyd, vagy változtass rajta. Ezek tényleg nagyon hasznos gyakorlat, bármennyire is bagatellnek tűnik. Ha komolyan szeretnél változást az életedben, akkor azért kitartóan tenned kell, lépned kell érte. Ez a lépés pedig belül kezdődik. Sok sikert kívánok hozzá!

Írd meg kommentben a személyes tapasztalataidat, Te mit teszel a változásért? Benned hogyan zajlanak ezek a folyamatok?

Kép: stocksnap.io

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.