Az asztrológiában az őselemek szerint kerülnek felosztásra az egyes zodiákus jegyek. A négy őselem a Tűz, Föld, Levegő és a Víz. Az egyes elemeken belül, további három minőségbe rangsoroljuk a jegyeket. Az egyes elemek sajátossága és a minőségek tulajdonságai szépen megmutatkozik a jegyekben és még többet megérthetünk önmagunkról a segítségükkel. Ha csak a napjegyünket, vagy az aszcendensünket ismerjük, az nem elég információ ahhoz, hogy tudjuk mely elem, elemek dominálnak bennünk.

Ehhez igazán a pontos asztrológiai képletünk adhat valós támpontot, de ebben a kis összefoglalóban, ha rendelkezel némi önismerettel, akkor azért felismerheted, hogy melyek azok az elemek, amik aktívan jelen vannak benned és mi, vagy mik azok, amiket nehezen élsz meg. Minden ember rendszerint két-három elemet működtet magában igazán, és a fennmaradó elemek tulajdonságai, legtöbb esetben nehezebben elérhető, megélhetőek számunkra. Ezeket ha tudatosítjuk magunkban kiegyensúlyozhatjuk, hiszen a cél az lenne, hogy mind a négy elemet képesek legyünk magunkban megélni és áramoltatni. Nézd végig a különböző elemek tulajdonságait és fedezd fel, hogy mely elemek az erősségeid, és melyeknél van szükséged egy kis gyakorlásra, hogy integrálhasd őket.

Tűz

A tűz az értelemmel, az életenergiával analóg. A tűz minden ember számára ugyanazt jelenti. Ahol a tűz megjelenik érezzük az energiát, a meleget. Amikor tűzre gondolunk, megjelenik a robbanékonyság is, az energia, a fény. Természetesen a Nap lesz az az erő, ami ezt a legerőteljesebben képviseli az életünkben. Határozottan és aktívan sugároz. Ez az energia minden emberben megtalálható, a kérdés csak az, hogy a felszínen, vagy a mélyben. Akinél a tűz a felszínen van, azok az emberek vonzzák a többieket és tele vannak önbizalommal, optimizmussal. Az ilyen embernek keressük a társaságát, szívesen töltünk vele időt. Minél erősebben van jelen a tűz elem a személyiségünkben, annál aktívabbak és cselekvőbbek vagyunk.

A tűz hiánya az élénkségünk, az életbe vetett hitnek a hiányában nyilvánul meg. Sokszor észrevehetően hiányzik az életöröm, képtelen bízni önmagában és az életében. Erősen jelen van az önbizalomhiány, a mindennapi kihívások nehézséget okozhatnak számára. Az ilyen embereknek tudat alatt valamilyen problémájuk van az élettel, elutasítják azt. A tűz elem kiegyensúlyozására minden aktív sport jó megoldás lehet vagy megtalálni azt a hobbit, tevékenységet, ami energiával, lelkesedéssel tölt el. Tűz elem jegyei: Kos, Oroszlán, Nyilas

Föld

Az anyagot és a földet reprezentálja. Kiegészíti a levegőt, hiszen a levegő a legmozgékonyabb, a föld pedig a legszilárdabb. Minden szinten az összehúzódást, az állandóságot és a helytállást mutatja. Szorosan kapcsolódik a realitáshoz, ezért a megbízhatóság és az állhatatosság jellemzi. A gyorsaság és a mozgékonyság háttérbe szorul, de dominánssá válik a ragaszkodás és a kötöttség. A stabilitás keresése, megélése itt a legerősebb. Minél erősebb ez az elem bennünk annál stabilabbak és anyagiasabbak vagyunk. Hiányában úgy érzi az ember, hogy nem erre a világra való, nem találja a helyét, mivel képtelen megteremteni az anyagi világhoz szükséges alapkörülményeit. Nehezen veszi az akadályokat a gyakorlatias dolgokban. Sokszor az az érzése lehet, hogy nem illik bele a társadalomba, vagy nehezen találja meg azt a hivatást, ami kielégíti. Az elveszettségnek ez az érzete arra készteti az ilyen embereket, hogy az élet olyan dimenzióiba húzódjanak, amelyek otthonosabbaknak, valóságosabbaknak tűnnek számukra. Ilyen például a képzelet világa, de ide tartozik a spirituális útkeresés is arra vágyva, hogy egyszer s mindenkorra túllépjenek a materiális világ korlátjain.

A föld elem hiányában úgy érezzük, hogy nincs táptalaj a lábunk alatt, félünk és biztonság után sóvárgunk, de nem tudjuk, hogy ezt a biztonságot hogyan teremthetnénk meg az életünkben. Legnagyobb segítség az lehet számukra, ha megpróbálnak valamilyen rendszerességet belevinni az életükbe. Ezzel utat nyitva a stabilitásnak, valami kézzel foghatónak az életükben, ami van, amire számíthatnak, mert kiszámítható. Ez lehet például egy életmód változtatás, egy fakultatív rendszeres heti program, hobbi vagy sport. Tudatosan kezelni, és elfogadni a fizikai világ szabályait, ami önmagában egy biztos alapot nyújthat, szerkezetet adhat az életünknek. Föld elem jegyei: Bika, Szűz, Bak

Levegő

A levegő a mentális, szellemi erő, az alkalmazkodás és a kiegyenlítődés analógiája. Megnyilvánulása a gondolkodás szárnyalása. Szerepe a közvetítés és a mozgékonyság. A világban mindenre és mindenkire nyitott, kötetlen, mint a levegő. Láthatatlanul mindent kimozdít a helyéről. A mozgékonyságra azért van szükség, mert ennek hiányában nincsenek kapcsolódások, felrémlik a magány. Akinek a levegő elemből van hiánya, azokban ritkán tudatosul ez a probléma, mert gyakran elmerül a cselekvésben, az érzelmekben, vagy a materiális dolgokban. Pontosan az észlelőképesség hiányáról beszélünk ilyenkor. Az életre és a magunkra való rálátás hiányáról. Nehezen tudnak elvonatkoztatni a saját személyüktől, kicsúsznak a kezükből a dolgok alakulása, mert elhanyagolják az előre gondolkodást. Az is előfordul velük, hogy nem találnak örömet az emberi kapcsolataikban, mert képtelenek a jó együttműködésre. A levegő elem egyesítő hatású, és képessé teszi az embert arra, hogy könnyen és gyorsan hozzáigazodjon az új eszmékhez és az eltérő karakterű más emberekhez. Akiknek nincs ehhez az elemhez hozzáhangoltságuk, azoknak ebből kifolyólag nehézségeik merülnek fel az új eszmékhez, következésképpen az új emberekhez való alkalmazkodásban.

Akikben viszont nincs ilyen hozzáhangolódás, azoknak nehezükre esik önmagukat kívülről szemlélni és nemigen képesek az objektivitásra saját magukat illetően. Teljesen mellőzik a rendszeres önértékelést és korántsem jellemző rájuk, hogy jól tudnának érvelni vagy kifejezni a mondanivalójukat. Akik ilyenek, azok magukból kikelve reagálhatnak azokra az elgondolásokra, amelyekkel nem tudnak értelmileg vagy érzelmileg azonosulni. Sokat segíthet, ha kicsit elmélyülnek önmagukban és megpróbálnak önmaguktól függetlenül megismerni, felfedezni másokat. Többet olvasni, főleg önismereti és kommunikációs témákban. Kapcsolódni, és figyelni az embereket. Mind különbözünk és ennek meg van a sajátos izgalma. Nem szabad magunkra venni, ha valakinek a véleménye, nézete nem egyezik a miénk, inkább vegyük észre, hogy mivel színesíthetik az ilyen emberek a személyiségünket. Levegő elem jegyei: Ikrek, Mérleg, Vízöntő

Víz

A vizes energiájú ember mindent érzelmi alapon közelít meg. Nem tud, és nem is akar másként közelíteni a világhoz. A tűz minőség kiegészítője, az energiák befogadását segíti. A nyugalmat és a simulékonyságot reprezentálja. Természeténél fogva szétterjedő, és mint a folyó, medret (biztonságot) keres magának. Egyenletes és feltartóztathatatlan, de nem hirtelen. Ennél fogva képes táplálni, de pusztítani is. Érzékeny és intuitív. Ahol hiányzik a víz, ott szárazság van. Ha a víz-elem túl kevés hangsúlyt kap, az a pszichológiai, érzelmi és testi problémák széles skálájában nyilvánulhat meg. Víz elem hiányában nehezen fejezzük ki az érzéseinket, és nem is igazán tudunk az érzelmi életünkben kiigazodni, helytállni. Saját és mások érzelmi igényeivel is nehézségeink lehetnek. Gyakran az ilyen emberek mondjuk, hogy nem képes az együttérzésre, pedig ez nem így van, csak az ilyen személy nem ismeri ezt az energiát.

A víz elem hiányával élő személy fél az érzelmektől, és nehezen kötődik. Sokszor teljes érzelmi függetlenségre törekszenek és jellemzően nagyon bizalmatlanok. Legfőbb problémájuk, hogy bizonytalanságérzetük van önmagukkal szemben, ezért sokszor könnyedén elhessegetik a keletkezőfélben lévő érzéseiket. Tudat alatt mégis azokat az embereket keresik, akik érzékelik lelkük mélyen ezt az érzelmi magányt, a félelmet. Azt hiszik, hogy ha érzéseiket háttérbe szorítják, akkor nem érheti őket több fájdalom és csalódás. Csakhogy, ami elől annyira menekülünk, az mindig megtalál. Víz elem hiányában meg kell tanulnunk egészségesen szabadjára engedni az érzéseinket, hogy ennek elnyomása ne zárjon egy még félelmetesebb börtönbe. Fokozatosan kell felszínre engedni az érzéseinket és nem letagadni a jelenlétüket. Víz elem jegyei: Rák, Skorpió, Halak

Benned mely elemek dominánsak? És melyik kevésbé?

Kép: pexels.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.