Néha nehéz értelmet és célt találni ebben a nagy nyüzsgésben. Annyi időt töltünk munkával és más elfoglaltságainkkal, hogy elfelejtünk megállni és önmagunkba nézni, felfedezni, mit is akarunk az életben. Szerencsére a bölcsek és a misztikusok az évek során ugyanerre a problémára keresték a válaszokat és a gyakorlásaik révén végül értékes, bölcs felismerésekkel gazdagodtak. A Zen buddhizmus nagymértékben hozzájárul a mai ember gondolkodásához, hogy mind békés és boldog életet élhessünk.

Fókuszálj egy dologra

Ez egy egyszerű, de kulcsfontosságú pont, amely a Zen filozófia egyik fontos aspektusa. Összpontosíts a feladatra, anélkül, hogy bármi elterelné a figyelmedet.

Tudományosan is kimutatták, hogy az agy egyszerűen nem képes hatékonyan működni, ha figyelmét több feladatra osztja. Lehet, hogy úgy érzed, neked ez mintha egyre jobban menne, de a valóságban ez nem így van és a munkád minősége is kétségtelenül romlik. Ha elkötelezed magad, hogy egy dolgot csinálsz egy adott időben, akkor egyre jobban megtanulsz résztvenni a jelenben és így képes leszel békés és boldog életet élni.

Adj bele a jelenbe mindent

Ha valamit megakarsz csinálni, akkor ennek a trükkje csupán annyi, hogy teljes mértékben koncentrálsz a jelen pillanatra. Itt vagy, épp most élsz, teljesen azzal foglalkozol, amit csinálsz és ezen kívül semmi más miatt nem kell aggódnod! Ha csak az előtted álló lépésre figyelsz és abba százszázalékosan beleállsz, akkor képes vagy véghez vinni bármit az életedben

.

Engedd el, amit nem tudsz irányítani

A Zen-filozófia legnagyobb tanítása.

Amikor rájössz, hogy minden és mindenki körülötted van, nem kell beléjük kapaszkodnod, csak engedned, akkor éled a létezést.

Egész életünkben kapcsolódunk, majd kötődünk és ragaszkodunk emberekhez, tárgyakhoz, de ez a tendencia megakaszt, mert ellentétes az élet, az univerzum áramlásával, a természetes szabadsággal és a változással. A dolgok és a kapcsolatuk akkor képesek csak jelen lenni az életünkben, ha szeretettel köszöntjük őket, korlátozás és birtoklás nélkül.

Csak magadra van szükséged

Az emberi természet vágyakozik, anyagi javakra, szerelemre, egészségre. Nem csak vágyjuk ezeket, de sokszor fel is halmozzuk, kielégíthetetlen függőségben szenvedve. Minél kevesebb ilyen függőséged van, annál szabadabb vagy. A tárgyak, a vagyon, de végül még a szerelem sem lesz elég, hogy a benned lévő űrt kitöltse, ha Te nem vagy teljes egész, egyedül is. A valódi boldogságot önmagadban találhatod meg, minden külső forrás egy drót szálon rángat téged, addig sosem leszel szabad, addig csak függsz ezektől a dolgoktól, addig kiadtad a hatalmadat a kezedből. Ez az egyik legfontosabb lecke, amit meg kell értenünk, mert enélkül nem fog működni semmi más sem.

Tegyél rendet az életedben

A buddhista filozófia szerint a rend fontos, mert igazi szabadságot biztosít számunkra.

A napi struktúra az életedben lehetővé teszi, hogy a figyelmed középpontjába Te magad állj, ami azért is fontos, mert megtanít jól bánni önmagaddal és az időddel.

Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod

Sokan éljük úgy az életünket, hogy elfelejtjük azt, az időnk véges.

De a buddhista filozófia azt mondja, hogy ez egy hatalmas hiba, mert ha elismerjük ezt az egyszerű tényt, az öröm forrás lehet. Értékelni fogjuk a létezésünket, mert rájövünk, hogy talán nem lesz még egy lehetőségünk, ezért amikor erre végre ráébredünk, elkezdünk igazán jelen lenni az életünkben, úgy, mintha minden egyes nap, az utolsó lenne.

Használd a kreatív készségeidet

Fontos, hogy kreatívan fejezzük ki magunkat. Legyen szó költészetről, művészetről, sportról vagy írásról, kreatív készségeid felhasználásával, nagyszerű életforrásra lelhetsz a jelenben és megtanulhatod tényleg élvezni az életet.

Ez lehetővé teszi számunkra, hogy teljes mértékben kifejezzük magunkat és megőrizzük egészséges érzelmi állapotunkat.

Élj a Buddha középen

Ez alapvetően azt jelenti, hogy nem szabad szélsőségesen élni az életünket. Ehelyett arra törekedjünk, hogy egyensúlyt teremtsünk.

Ez egy fontos elv, amely szó szerint érinti életünk minden részét. Gondolj az élet két fontos tényezőjére: a munkára és a családra. Ezt szemlélve azonos időt fordítasz mindegyikre vagy valamerre eldőlt a mérleg? Ha igen, ideje ezen is változtatni.

Gyakorold a meditációt

Ez talán a legfontosabb, amikor “Zen-életet” éled. A meditáció lehetővé teszi, hogy kapcsolódj önmagadhoz és megtaláld az igazi belső békét.

Napi 20 perc meditációval jelentősen növeled az élet erődet, megtanulhatod megnyugtatni az elmédet és felszabadítani a negatív érzelmeidet. Ez igazán csekély idő ahhoz, hogy ne férjen bele a napunkba.

Te mit teszel a belső nyugalmad megőrzéséért?

Kép: pixabay.com

unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.