A naplóírást sokan társítják a tinédzser kori nagy sóhajtozásokhoz. Vagy amolyan Bridget Jones féle őrülethez, pedig számos előnye van. Az egyik leghatékonyabb terápiás módszer. Tiszta elmét és egészséges érzelmi állapotot teremt, ez a két dolog pedig, az alapja a fizikai egészségünknek is. Megfigyeltél, hogy azok az emberek, akik naplót vezetnek, jelentősen csökken a depresszió kialakulásának a kockázata. Lelkileg és mentálisan is sokkal kiegyensúlyozottabbak, nem utolsó sorban, jobb a probléma megoldó képességük.

Én 13 éves korom óta vezetek naplót. Olyan hagyományosat, kézzel írva. Egyszerűen imádom a tiszta hófehér papírt és azt, ahogyan rajta betűket formálhatok. Az ok, hogy naplót kezdtem el vezetni, első sorban az íráshoz fűződő szerelmemnek köszönhető. Másod sorban, szeretem kivetítve látni a saját gondolataimat a papíron, máshogy látom az éppen aktuális helyzetemet, az érzéseimet. Az önismeretem egyik legkedvesebb segédeszközének a naplómat tartom. Mindig nálam van, hogy bármikor, amikor úgy érzem, túl sok gondolat van a fejemben, valami éppen magával ragadt, amit kiszeretnék fejteni vagy egyszerűen csak nehéz a lelkem és szeretnék rendet teremteni magamban, akkor azonnal kéznél legyen. Összegyűjtöttem nektek a saját tapasztalataimat, hogy miért jó naplót írni, talán más is kedvet kap hozzá!

#1. Fejleszti az érzelmi intelligenciádat

Az érzelmek olykor viharos tengerén, nem könnyű evezni. Rengeteg impulzus ér mindenkit manapság és a legtöbbet nincs is időnk kellően feldolgozni. Csoda, ha magunk sem értjük, mi zajlik bennünk vagy éppen a másikkal? Hiszen ebben a rohanó életben nincs megállás. Pedig nagyon fontos, hogy mindennap szánjunk magunkra időt. Legalább egy 10 percet, amikor nem menekülünk el önmagunk elől. Amikor engedjük, megnézzük, hogy hogy vagyunk.

A napló írás segít megérteni, hogy mi zajlik bennünk, elfogadni a gyengeségeinket, a hibáinkat, megtanít nem azonosulni az érzéseinkkel és kezelni azokat. Megtanít egyet hátra lépve rálátni az éppen aktuális történetünkre. Amikor már saját magunkat nem ostorozzuk, helyette megpróbáljuk megérteni az érzelmi reakcióinkat, az egoból kitörő cselekvéseink okát, akkor képessé válunk másokat is elfogadni, sokkal empatikusabban kapcsolódni. A napló írás csodálatos módon segít kívülről látni az érzéseinket, sokszor már írás közben is felfedve a megoldást vagy a megértést. Kiszakít abból, hogy beleragadj az érzéseid hálójába. Én gyakran teszem, hogy vissza is olvasok pár nap, hét múlva egy-egy “bejegyzésemet”. Érdekes élmény, hogy sokszor később is ad számomra újabb megértést, amit akkor még nem vettem észre.

#2. Célok, tervek, korrigálások, motiváció

Nagyszerűen hat rám, amikor írás közben kifejtem egy tervemet, megtervezem a részleteket és közben újabb és újabb ötlet születik meg bennem. Olyan, mintha saját magamat motiválnám. Szórakoztató és teremtő ereje van! Nagy felkiáltó jellel! Bizony, rengetegszer tapasztaltam az évek alatt, hogy a naplómban feldolgozott terveim, egytől egyig megvalósultak. Varázslat lenne? Nem tudom, de abban hiszek, hogy minél több érzést, hitet, energiát fektetünk az álmainkba, annál biztosabb a siker. Hiszek a szómágiában és úgy hiszem, hogy az is, hogy leírom, mintha nyomatékosítaná a vágyaim beteljesülését. Segít tudatosítani a terveimet. A naplómban rendszerezni tudom a feladatokat, amiket kitűztem magam elé, látom az egyes szakaszokat, az esetleg korábban elkövetett hibáimat, az összképet. Hamarabb észreveszem a helyes irányt vagy azt, hogy valamin hogyan és mit kéne esetleg javítanom. Sokkal hatékonyabbnak, motiváltabbnak érzem magam, ha leírom az elképzeléseimet és a terveimhez vezető lépéseket.

#3. Emlékek importálása

A kéz és az agy közötti kapcsolatnak számos előnyei között az egyik az, hogy segít a rég elfeledett dolgokat felszínre hozni és feldolgozni. Ez a kognitív trükk viszont csak tollal és papírral működik, ha billentyűt nyomkodod nem fog sikerülni.

#4. Öngyógyítás

A naplóírás segít feldolgozni a negatív érzéseinket, élményeinket. Olyan, mintha kibeszélnéd a problémádat legbizalmasabb részletekig, kendőzetlenül fedheted fel, hogy mi van éppen benned, hiszen annak a személynek mondod el ezeket a mély érzéseket, aki soha nem élve vissza ezekkel a titokkal, magadnak. Ez felszabadítóan hat rád, bátorságot ad a valódi őszinteségre, ez pedig az egyik legjobb módszer, hogy meggyógyítsd a lelked.

#5. A figyelem felébresztése

Erős kapocs van a naplózás és az összpontosítás között. Írás közben a múltbeli frusztrációdat feldolgozhatod, ezzel szélnek eresztve a jövőbeli aggodalmaidat. Megtanít értékelni mind azt, amid már most is van.

#6. Segít az önkifejezésben

A naplóírás sokkal nyitottabbá tesz a hétköznapi életben, mivel írás közben hozzá szoksz ahhoz, hogy őszintén kifejtsd a véleményedet, az érzéseidet és a céljaidat. Fejleszted az érzelmi intelligenciádat. Ezzel harmonikusabbá teheted a kapcsolataidat.

A naplóírás kifejezetten szórakoztató is és ezzel a módszerre,l igazán bensőséges kapcsolatot tudsz kialakítani saját magaddal. És ugye tudjuk, hogy rend a lelke mindennek, ha benned béke van, akkor a külvilágban és rendezettséget fogsz megtapasztalni.

Te szoktál naplót írni?

Kép: pexels.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.