A negatív gondolatoknak rengeteg káros hatása van az életünkre. Meggátolnak az előrehaladásban és hosszú távon akár depresszióssá is teszi az embert. Ahogyan a bölcsek mondják, a legnagyobb károkat az életünkben, a saját berögzött, negatív gondolataink teremtik meg.

A negatív gondolkodás hosszú távon káros, ahogy a magadra erőszakolt pozitív attitűd is. Fogadd el az éppen aktuális érzéseidet, hiszen, ha rossz kedved van, mantrázhatsz bármit, sokkal nagyobb ellenállás keletkezik benned, ha elnyomod a valódi érzéseidet. Az egyensúlyt célszerű megtalálni. A lényeg, hogy vedd észre, hogy van választásod és felelős vagy azért, hogy hogyan érzed magad és hogyan vélekedsz magadról. A negatív önképed, a gondolataid átalakítása, egy szabad akaratból meghozott döntés, mert már felismered, hogy megteheted, hogy változtass ezen. Ez belső folyamat, nem lehet kierőszakolni.

A gondolataink nem azonosak a személyiségünkkel. Ezt nagyon nehéz szétválasztani, de fontos, hogy megtanuljuk. Minél inkább elhisszük, hogy azok vagyunk, amit magunkról gondolunk, annál jobban lekorlátozzuk önmagunkat.

Íme néhány módszer, hogyan old fel a negatív gondolataidat:

Figyeld meg és vizsgáld meg a gondolatod

Pszichiáterek és pszichológusok a világ minden tájáról egyetértenek abban, hogy a negatív gondolatok gyakran az irracionális gondolkodási minták vagy kognitív torzulások termékei. Szánj rá egy pillanatot, hogy nem teszel semmit csak nézz rá a negatív gondolataidra. Ez nem igényel meditációt vagy pszichoterápiát – mindössze annyit kell tenned, hogy megfigyeled és megvizsgálod a negatív gondolataidat. A gyakorlat lényege, hogy realizáld, észre vedd, hogy mennyi önromboló gondolatod van saját magadról. Ha ez meg van, minden egyes gondolatot kérdőjelezz meg. -Tényleg így lenne, ahogy gondolom? Írd le a negatív gondolatodat, majd írj mellé egy pozitív megoldást, felülbírálást.

Bizonyítsd be a negatív gondolataid ellenkezőjét

Az elmének szüksége van magyarázatokra. Minden alkalommal, amikor egy negatív gondolkodás merül fel az elmédben, szedd össze az összes olyan bizonyítékot, ami megértést adhat az elmédnek, hogy miért nincs igaza. Például, ha úgy gondolod, hogy soha nem lesz elég pénzed, hozz létre két oszlopot. Az első oszlopban írd fel mindazt, amit szeretnél, de amiről azt hiszed, hogy nincs elegendő pénzed megvásárolni és a második oszlopban készíts költségvetési listát, egy tervet a kiadások korlátozására, megtakarítások lehetőségeire. A lényeg, hogy lássa az elméd, hogy valójában semmi sem lehetetlen, legtöbbször csak mi korlátozzuk önmagunkat kifogásokkal, pesszimizmussal.

Gyakorold a figyelmet

Állj meg és csak lélegezz. Ne csinálj semmit, csak figyeld a gondolataidat, ahogy megjelennek a fejedben. Ez egy egyszerű figyelemfelkeltő gyakorlat, melyet Christopher Bergland, a Triple Ironman triatlon kutatója és háromszoros bajnoka követett. Azt mondja, hogy a figyelmesség sokkal egyszerűbb, mint azt sokan elképzelni. Csak ezt a három alapvető dolgot kell követned.

Értsd meg a semlegességet

Értsd meg, hogy a negatív gondolatoknak nincs saját erejük. Csak akkor van hatásuk, ha te figyelmet szentelsz nekik. Te döntesz erről, hogy ennek mekkora teret adsz az életedben, a fejedben. Remek módszer, hogy észre vedd milyen kevés erővel rendelkeznek ezek a gondolatok, amikor jelen vagy és nem a fejedben. Amikor azt csinálod, amit szeretsz, akkor nem jut időd a fejedben negatív gondolatokon agyalni és lám nem is vagy a hatásuk alatt, jól érzed magad boldog vagy, mert nem szenteled nekik a figyelmedet.

Kép: unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.