A csakra szanszkrit eredetű szó, melynek jelentés kerek. Testünket körbeölelő auránk, hét fő örvénylő körből álló energiarendszerrel van összefüggésben, melyek biztosítják szervezetünk energiaáramlását.

Csakráink a gerincoszlop mentén, egymás fölött helyezkednek el, a szivárvány színeit követve, melyek tölcsér alakban sugározzák energiájukat mindkét irányba (elől és hátul párban). Megfelelő működésük, kihatással van testünkre és lelkünkre egyaránt.

Ha egyes csakránk zárva van, vagy kiegyensúlyozatlanná válik, a prána (kozmikus energia) nem képes a megfelelő áramlásra, így az adott testtájékon energiarendszerünk blokkolva lesz, és a lelki problémák fellépése után, betegség kialakulásához vezethet.

Minden csakrának megvan a maga szerepe az adott területen, ahol a csakratölcsérek az adott terület szerveit szabályozza. Ennek megfelelően a csakrákra való ráhatáson keresztül, képesek vagyunk saját egészségünk és lelkiállapotunk egyensúlyának a visszaállítására. A gyógyítást sokféleképpen végezhetjük, például szín-, vagy hangterápiával, aromaterápiával, kristályokkal, mantrával és masszázzsal (energetikai kezeléssel). Létfontosságú, hogy csakráinkat rendszeresen “karban tartsuk” hiszen kiegyensúlyozott működésük nélkül, egyéni tudatosságunk nem lenne képes egyesülni az univerzális tudatossággal.

Nézzük végig az egyes csakrákat és működésüket felülről lefelé haladva.

Hetedik csakra: Koronacsakra

Helye: a fejtető közepe.

Tulajdonsága: ebben a csakrában egyesül az egyedi, az egyetemessel. Ez a csakrák csúcspontja, mert itt a teljes fizikális, tudati és spirituális ember kapcsolódik össze magasabb rendű énjével és forrásával, a tiszta magasabb rendű tudatossággal.

Mirigy/szerv: központi idegrendszer, tobozmirigy, jobb szem, agy, kisagy, koponya

Szín: fehér, arany, magenta

Kristály: ametiszt, gyémánt

Mantra: “OM” ami a “b” zenei hangon szólal meg

Illóolaj: tömjén, lótusz

Kiegyensúlyozott állapot: annak a teljes megértése, hogy az én, a teljes egész egy része. Az egyén a legfőbb jóra, és tudatosságra koncentrál, nem pedig a személyes kis ügyeire.

Kiegyensúlyozatlan állapot: önzés, visszatérő félelmek és aggodalmak, zavartság, depresszió, elégedetlenség általában az élettel szemben.

Hatodik csakra: Harmadikszem-csakra

Helye: a homlok közepe a két szem(öldök) között.

Tulajdonsága: Az egyénnek, mint létezőnek a megfigyelése. Felébrednek a pszichikai képességek, s az éberség, a kozmikusság érzete. Felerősíti az intuitív megérzéseket, megérti a spirituális köteléket az ember és az univerzum között. Ez a csakra a spirituális megértéshez vezető kapu.

Mirigy/szerv: agyalapi mirigy, bal szem, homloküreg, orr, fül

Szín: indigókék, lila

Kristálya: lapis lazuli, lila fluorit

Mantra: “KAM” amely a zenei “a” hangra rezonál

Illóolaj: rozmaring, jázmin

Kiegyensúlyozott állapot: az egyén pszichikai, tisztánlátó és intuitív képességei nagyon aktívak. Gyakoriak az élénk álmok. Ezen a szinten bölcsességre és kreatív ötletekre tehetünk szert, ráadásul magasabb tudatállapotban a spirituális jeleket is könnyebben észrevesszük, és megértjük.

Kiegyensúlyozatlan állapot: az egyént csak az anyagi dolgok érdeklik. Az intellektusa dominál, mégis nehezére esik koncentrálni. Elméjét gyakran borítják el ijesztő, és egymásnak ellentmondó gondolatok.

Ötödik csakra: Torokcsakra

Helye: torok területe, áll alatt és a kulcscsont között

Tulajdonsága: az érzelmek kommunikálására vonatkozik, és azt szabályozza, hogy az egyén hogyan fordul reflektív módon befelé. Innen ered minden hang a fizikai és metafizikai (vibrációs) síkon (beszéd, nevetés, sírás stb.). A torok csakra azzal áll leginkább kapcsolatban, hogy az egyén mennyire képes hitelesen kifejeznie saját magát.

Mirigy/szerv: torok, pajzsmirigy, hangszálak, tüdő, nyak

Szín: kék, ciánkék, türkiz

Kristálya: akvamarin, türkiz, lapis lazuli

Mantra: ” HAM” amely a zenei g hangra rezonál

Illóolaj: levendula, szantálfa

Kiegyensúlyozott állapot: az egyén, harmonikusan, világosan, erőteljesen mondja ki az igazságot. A valóságot könnyedén és egyszerűen önti szavakba, félelem vagy részelhajlás nélkül. A csendet ugyan olyan céltudatosan használja, mint a beszédet. A megérzéseiben feltétlen megbízik.

Kiegyensúlyozatlan állapot: az egyén nem kommunikálja bölcsen a tudását. Félreértelmez vagy félreért dolgokat, a magyarázatai pedig csupán az igazság elködösítései. Ítélőképesség hiánya, vagy depresszió. Az egyén fél kimondani az igazat.

Negyedik csakra: Szívcsakra

Helye: mellkas közepe, szívtájék

Tulajdonság: A csakrarendszer szíve, a felső és alsó csakrák között közvetít. Nagy feldolgozóközpont, amelyen minden érzelem, együttérzés és intuíció keresztülmegy.

Mirigy/szerv: szív, keringési rendszer, mellkas, a hát felső része, kar, tüdő, kéz

Szín: zöld

Kristály: rózsakvarc, jáde, turmalin

Mantra: “JAM” amely a zenei “f” hangon szólal meg.

Illóolaj: rózsa, geránium

Kiegyensúlyozott állapot: az egyén képes a feltételnélküli szeretetre, boldogan éli meg önmagát, szeretettel bánik önmagával és környezetével. Képes meglátni és elfogadni mindenben a pozitívumot. Kapcsolata a spirituális és fizikai világgal azt tükrözi, hogy harmóniában van.

Kiegyensúlyozatlan állapot: visszatérő szívproblémák. Az egyén késztetéseit a harag és félelem uralja, nem tud megszabadulni az aggodalmaitól. Szinte alig képes az együttérzésre, és egyre önzőbb. A szeretetének ára van.

Harmadik csakra: Napfonatcsakra

Helye: köldök feletti terület

Tulajdonság: a késztetéseket uralja, és a vágy központja. A személyiség csak az impulzusok, a szabad akarat, a vágyak és a személyes erő kifejezésének egyensúlya esetén lehet összeszedett.

Mirigy/szerv: mellékvese, hasnyálmirigy, idegrendszer, has, derék, gyomor, máj, lép, emésztőrendszer, epehólyag

Szín: citromsárga

Kristály: citrin, topáz, borostyán

Mantra: “RAM” amely a zenei “e” hangon rezonál.

Illóolaj: ylang-ylang, citrom

Kiegyensúlyozott állapot: az érzelmek élettelien és szabadon áramolnak, az egyén nyugodtnak érzi magát, és minden körülmények között higgadt marad. Szabad akaratát és szenvedélyes erőit intuitív és spontán módon, félelem nélkül fejezi ki.

Kiegyensúlyozatlan állapot: az érzelmi blokkok gyakoriak, és az uralkodó érzés a pánik. Az egyén képtelen megbízni az áramlásban, és a körülötte élőkben. Túl nagy hangsúlyt fektet abba, hogy a saját akaratát véghezvigye. Önbizalomhiánytól szenved, képtelen a kompromisszumokra, mások javát nehezen veszi figyelembe. Gyakran érez haragot, félelmet és gyűlöletet.

Második csakra: Szakrális (szex) csakra

Helye: nemi szervek, alhas, köldök vonaláig

Tulajdonság: a szexualitás, a kapcsolatok és a kreativitás központja. A férfi és női energiák harmonikusan egybeolvadnak, és egyensúlyban vannak, hogy olyan kapcsolatokat hozzanak létre melyek egységet képeznek.

Mirigy/szerv: nemi szervek, lép, epehólyag, vese

Szín: narancs

Kristály: korall, holdkő, tűzopál

Mantra: “VAM” amely a “d” zenei hangon szólal meg.

Illóolaj: narancs, ylang-ylang, szantálfa

Kiegyensúlyozott állapot: Az egyén ugyan annyit ad és kap. Nem okoz számára problémát az osztozkodás, kapcsolatai harmonikusak és mélyek. Szexuális életét elégedettség jellemzi.

Kiegyensúlyozatlan állapot: Szexuális problémákkal küzd, képtelen megtalálni az arányokat az adás és kapás között. A szexualitás számára csak funkcionális és fizikai folyamat. Uralni próbálja az érzelmeket, ezáltal elfojtja a vágyait és annak kifejezéseit. Féltékenység és bizalmatlanság jellemzi.

Első csakra: Gyökércsakra

Helye: a gerinc töve

Tulajdonság: a földhöz kötött egyén központja. A stabilitás az életünkben, a fejlődési, önvédelmi és túlélési ösztönök kiindulópontja. A létezés alapzata, amelyre a személyiség épül.

Mirigy/szerv: mellékvese, nyirokrendszer, bélrendszer, csontozat, fogak, körmök, lábak és karok.

Szín: piros

Kristályok: gránát, pirit, hematit

Mantra: “LAM” amely a zenei “c” hangra rezonál.

Illóolaj: cédrus

Kiegyensúlyozott állapot: az anyagi világban képesek vagyunk megtapasztalni a létezés legalsó szintjét és innen világosan megérti mi a spiritualitás. Mélyen kötődik a természethez és megbízik az életben. Keresi a stabilitást, személyes határokkal rendelkezik és másokét is tiszteletben tartja.

Kiegyensúlyozatlan állapot: Az egyén figyelmét kizárólag az anyagi világ köti le. Legfőbb célja az anyagi gyarapodás. Túlélési ösztöne az egoja szolgálatában áll. Bizonytalanság, kapzsiság jellemzik, képtelen ellazulni és úszni az árral. Gondolkodás nélkül sérti meg mások határait.

Neked melyik csakrád működik alúl?

Kép: pixabay.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.