0
Önismeret

7 lelki gyakorlat önmagadért

Pár tipp, tőlem, nektek, hogy a mindennapjaitokat boldogabbá varázsoljátok. Nekem bevált, remélem nektek is be fog!

#1. Randevúzz önmagaddal

Szánj egy napot magadra. Egyedül lenni néha nagyon is jó. Aki képes önmagával lenni, az kiegyensúlyozott emberre vall. Sétálj egy nagyot csak úgy, vagy csinálj valami olyat, amit régóta szerettél volna. Nem kell senkire várnod, nem ciki önmagunkkal programot csinálni, sőt nagyon is szórakoztató. A partnered most Te magad vagy, figyelj befelé, érezd jól magad és elképzelhető, hogy ez alatt a program alatt ráébredsz mennyire hiányoztál már önmagadnak, és mennyi mindenről feledkeztél meg a körülötted lévő emberek miatt. Ez a nap legyen csak a Tied, senki és semmi ne számítson csak Te. Néha a magunkkal töltött idő, segít visszatalálni a valódi vágyainkhoz és megtanít meghallani saját szívünk hangját.

#2. Hálanapló

Észrevetted mennyi időt töltesz azon gondolatok morfondírozásával, hogy mi hiányzik az életedből? Fordíts magadon, és figyelmedet összpontosítsd arra, mi mindened van most az életedben. Legegyszerűbb módja, hogy tudatosan változtass a nézőpontodon, negatívból pozitívba, ha hála naplót vezetsz, vagy ha nincs kedved írni, lefekvés előtt is megteheted, hogy értékeled, hogy aznap milyen jó dolgok történtek veled, vagy mi az, amiért jelenleg hálás lehetsz. Ha ezt rendszeresen megteszed, rövid időn belül elméd átalakul és előbb a dolgok jó oldalát veszi majd észre, nem mellesleg a vonzásnak köszönhetően még több dolog ér, aminek örülhetsz.

#3. Álmodj

Engedd szabadjára a fantáziádat és naponta szánj arra időt, hogy álmodozol. Minél tisztábban jelenítsd meg a fejedben, amire vágysz, amit szeretnél. Éld át, mintha most történne veled, tegyél ebbe a képzelgésbe annyi érzelmet, amennyit csak képes vagy átélni mintha már most is úgy lenne. Legyen az apróság, vagy egy nagyobb álom, ha naponta tudatosan álmodsz így, ne csodálkozz azon, ha egyszer csak ez az álom valósággá válik.

#4. Kis célok kitűzése

Nagyszerű önbizalom növelő gyakorlat, ha céljaidat kis részletekre bontod. Lásd a nagy egész tervet, de koncentrálj arra az első lépésre, amit most képes vagy megtenni érte. Ezzel a módszerrel nem csak hatékonyabban haladsz majd a célod felé, de a kis sikerek emelik az önértékelésedet, magabiztosságodat is, amivel egyre könnyebben fogod venni az eléd kerülő akadályokat is.

#5. Ürítsd ki magad

Nap végén engedj meg magadnak legalább 5 percnyi lazítást hogy kiereszd az aznap ért ingereket, esetleg kellemetlen rossz élményeket. Feküdj le pár percre, és csak relaxálj. Ne figyelj semmi másra, csak a légzésedre, hagyd, hogy az a sok kavargó gondolat és párbeszéd csak legyen benned és Te mint kívül álló csak a megfigyelője majd útnak eresztője legyél. Megteheted ezt egy forró kádban, gyertyákkal, bárhogyan ami téged lecsendesít, kikapcsol. Észre fogod venni, hogy ha képes vagy rendszeresen beiktatni az életedbe ezt a csekély idejű semmit tevést, sokkal koncentráltabb, kiegyensúlyozottabb leszel és a problémamegoldó képességed is javulni fog. Lefekvéskor pedig azzal a tudattal térj nyugovóra, hogy készen állsz arra, hogy a holnap elhozza a lehető legjobbat számodra.

#6. Írd ki magadból

Van, hogy egy helyzet, egy probléma, egy minket nyomasztó állapot szinte már annyira bekebelezett, hogy nem látjuk a fától az erdőt, és képtelenek vagyunk beszélni róla másoknak. Ilyenkor vegyél egy papírt a kezedbe, és gondolkodás nélkül írd ki magadból, ami benned van, mintha csak magaddal beszélgetnél, csak kezdj el írni, jönni fog magától minden. Ez a kis terápia nem csak könnyít a lelkeden, hanem segít kibontani, mélyebben megérteni és esetleg más perspektívából rátekinteni a helyzetedre. Ezzel a magad felé tett őszinte kitárulkozással felszabadító meglepetéseket okozhatsz, talán olyan dolgokat is leírsz, amit eddig magad előtt is rejtegettél, vagy nem vettél észre.

#7. Élvezd a kockázatot

Mikor csináltál utoljára valamit először? Mi az, amit mindig is ki akartál próbálni, amit most rögtön kipróbálnál, ha nem félnél a hibázástól? Váltsd cselekvésre az ötleteidet! Legyen az bármi, ne magyarázatokat gyárts, egyszerűen csak kezd el, próbáld ki, nincs bírálat, sem megfelelés, csak azért tedd, mert neked jól esik. Elmondhatatlan szabadság érzetet és határtalanságot ad, ha mersz megtenni végre olyan dolgokat, amit mindig is akartál és csak kifogások miatt eddig nem tetted meg. Az egész személyiségedre hatással lehet, ha mersz kilépni a komfortzónádból és új dolgok felé indulni. Bármire képes vagy, ha eléggé elhiszed.

Te mit teszel meg a hétköznapokban önmagadért? Oszd meg a tapasztalataidat kommentben.

Kép: pixabay.com

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    %d bloggers like this: