Volt már olyan, hogy felébredtél az éjszaka közepén, aztán alig bírtál visszaaludni? Számos ember küzd alvásproblémákkal és ezek közül az egyik leggyakoribb, amikor az éjszaka közepén vagy egy ismétlődő időpontban felébredünk. Most összegyűjtöttem az okokat, hogy mi állhat ennek a bosszantó zavarnak a hátterében!

Amennyiben ez sűrűn előfordul, akkor szinte biztos, hogy valami más áll ennek a jelenségnek a hátterében. Lássuk a lehetséges okokat, amiért ezt gyakran tapasztaljuk meg alvás közben!

Túl sok folyadék van a szervezetedben

Ez elég gyakori probléma. Ha többször ébredsz fel, mert pisilned kell, akkor lefekvés előtt vigyél be egy kis mennyiségű sót a szervezetedbe.

Miért? Mert testünk így megpróbálja megtartani az elektrolitok belső egyensúlyát. A túl sok víz, anélkül, hogy elegendő sóval lenne ellátva beindítja a vizelési ingert.

Túlmelegedsz

A Nemzeti Alvási Alapítvány szerint a melegedés miatt nehéz elaludni és ha mégis elalszol, hőemelkedéskor felébred a tested. Ügyelj arra, hogy megfelelő szobahőmérsékletben aludj, esetleg szellőztess éjszaka, ha az idő megengedi.

Lefekvés előtt telefonálsz

Szokásod, hogy az ágyban, elalvás előtt még a telefonodat nyomkodod? Ha igen, hagyd abba, ha jól akarsz aludni.

Dr. Richard L. Hansler, a John Caroll Egyetem szerint “Az éjszakai fény, a homály, a testben melatonint termel, ami segít az alvási hormon előállításában”.

A kutatások azt mondják, hogy aki szeretne jól pihenni, annak törekednie kell arra, hogy az utolsó órát lefekvés előtt lágyabb fényben töltse, felkészítve a szervezetet a pihenésre. Keménynek hangzik, de az okostelefonok kék fénye nagyon káros éjszaka. Egyes telefonoknál, laptopoknál, már elérhető funkció ennek a fénynek kikapcsolása és helyette egy szűrt, sárgás fényt biztosít a szemünknek.

Túl sok alkoholt fogyasztottál elalvás előtt

Igen, az alkohol képes arra, hogy gyorsan elaludj, de az alvás az már egy másik kérdés.

Úgy tűnik, hogy az alkohol a REM alvás szakaszát csökkenti, így az igazán mély, pihentető alvástól foszt meg.

Nem mozogsz eleget

Ha az éjszaka közepén felébredsz, az edzőterembe járás is egy megoldás lehet a számodra. Kutatások kimutatták, hogy aki rendszeresen, mozog, sportol, reggel vagy este sokkal pihentetőbb alvásban részesül éjszaka. Szóval kezd a napodat egy kis mozgással vagy ha teheted délután ugorj le a konditerembe, biztos, hogy nem fogsz utána felébredni az éjszaka közepén.

Korral jár

Az 1990-es években a tudósok azonosítottak egy apró agyi szakaszt, amely az egerek alvásának be- és kikapcsolójaként működik. Nemrégiben a tudósok ugyanezt az alvásszakaszt megtalálták az emberi agyban is. Sajnos, ahogy öregszünk, veszítünk ezekből az agysejtekből. A sejtek aktivitása és az alvásmintáink között szoros összefüggések vannak. Ezért van az is, hogy ahogy öregszünk, újra szükségünk van egy kis délutáni pihenésre, ahogyan a gyermekeknek is még.

Alvási apnoe

Az alvási apnoe szindróma a leggyakoribb alvásfüggő légzészavar, amely a garat alvás alatti ismételt elzáródása következtében alakul ki. A betegség hátterében lévő garatelzáródás kizárólag alvás, illetve szendergés közben alakul ki. Az alvási apnoe szindrómában kialakuló légzéskimaradások végét egy jellemző jelenség, az úgynevezett horkantás jelzi. Ilyenkor az alvó ember összetapadt garatizmai hirtelen megnyílnak és nagy mennyiségű levegő áramlik a légutakba. A légzéskimaradás következtében fellépő “fulladásoknak” minden esetben az idegrendszer vet véget. Ez általában néhány órával az elalvás után történik és szájszárazságot, fejfájást, mellkasi fájdalmat érzékelhetsz, amikor felébredsz.

Szorongás vagy depresszió

Mindkettő az alvászavar gyakori oka, aminek eredménye, hogy nyugtalanul, éberen alszol, esetleg felébredsz. Bár mindenkinél előfordulhatnak gyengébb szorongási tapasztalatok, ha ez ettől súlyosabb, érdemes szakemberhez fordulni, hogy segítsen ennek a feloldásában. Az is segíthet, ha elalvás előtt különböző relaxációs technikákat végzel, például légzés-, koncentrációs gyakorlatot vagy meditációt.

Egy jó alvással semmi sem érhet fel, az egész napunkat meghatározza, ezért érdemes komolyan venni az alvászavarokat és amennyiben lehetséges, mielőbb orvosolni, hogy újra kiegyensúly

Kép: unsplasd.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.