Ha van olyan családtagod, partnered, barátod vagy munkatársad, aki mellett úgy érzed, hogy láthatatlan vagy, mert ritkán figyel a szükségleteidre, tudd, hogy nem vagy egyedül. Vannak emberek, akik képtelenek magukon kívül másokra is gondolni vagy beleképzelni magukat más helyzetébe, mert annyira énközpontúak. Mi velük szemben a helyes reakció?

Egészséges önzésre szüksége van minden embernek, hogy az életét kiegyensúlyozottan élhesse, de bizonyos embereknél ez az önzés túlzott méreteket ölt és túlfeszítik a saját határainkat. Nem igazán tudjuk, hogyan is kellene őket kezelni az életünkben.

Próbáld megérteni mi ösztönzi az önző embert

Pszichoterapeuta F. Diane Barth hangsúlyozza azt az elképzelést, hogy a megértés nem jelenti azt, hogy mindent tolerálnunk kellene. A megértés egyben a tanulásról is szól, arról, hogy megpróbáljuk megérteni, mi motivál valakit abban, hogy önző legyen. Felismerve ezeket a mintákat, segíthet, hogy kevésbé legyünk velük szemben elutasítóak és ne vegyük annyira személyes kérdésnek a viselkedésüket.

Ne vedd magadra

Ne bonyolódj bele érzelmileg a másik játékába csak vedd észre, mit hoz fel belőled. Ha valaki rosszul érzi magát attól, hogy nem fordítanak rá elegendő figyelmet, akkor tudd, hogy ez egy jó tükör is lehet számodra, amiből tanulhatsz. Hiszen csak az zavar, amikor túl görbe az a bizonyos tükör. Nem véletlenül kapunk bizonyos embereket az életünkbe. Talán egy önző ember az életedben, arra szeretné felhívni a figyelmedet, hogy senkinek sem feladata, hogy folyamatosan szolgáljon téged, a szükségleteidet, az érzéseidet vagy hogy megfeleljen az elvárásaidnak. Ergo nem helyezheted magadon kívülre a saját boldogságodat. Egy önző ember erre csodálatos tanító, hogy megmutassa neked, van benned is egy ilyen csomag, amit cipelsz.

Egy önző emberrel lenni kimerítő lehet, haragot, igazságtalanságot, frusztrációt vagy szomorúságot kelthet bennünk. Ezek az érzések mind ott lapultak bennünk és egy ilyen ember most sikeresen előhívta ezeket, hogy rájuk nézzünk. Hurrá, lehet szelektálni, hogy mire nincs már szükségünk. Egy önző ember, arra is ösztönözhet, hogy függetlenebb legyél és Te is megtanulj jobban magadra figyelni és a saját boldogságodat előtérbe helyezni, úgy, hogy nem vársz közben másokra.

Ismerkedj meg az önzéssel kapcsolatos tévhitekkel

Számos félreértés létezik az önzéssel kapcsolatban. Például Barth szerint gyakori a kultúránkban azt hinni, hogy a gyermekvállalás egy önzetlen cselekedet és akinek nincs, az önző. Az igazság mégis csak az, hogy sok esetben, azok az emberek önzőbbek, akik gyereket vállalnak. Erre jó példa, amikor egy kapcsolatot így akarnak megmenteni, a szülői szerepben próbálnak kiteljesedni, mert máshol nem tudnak vagy azért, mert a szülőket akarják egy unokával boldogabbá tenni. Ez egy igazán sarkalatos példa volt, de elég ésszerű ahhoz, hogy elgondolkodjunk, az önzés negatív bélyegzésén, újraértékeljük azt, mi önző vagy önzetlen. Az emberek önzőek lehetnek anélkül is, hogy tudnák azt.

Vegyél részt a társalgásban és ne hagyd, hogy elnyomjanak

Ha kellemetlenül érzed magad, mert mindig valaki közbe vág, amikor Te beszélsz, egyszerűen állj ki magadért, ne hagyd, hogy elnyomják a hangodat. Függetlenül attól, hogy művészetről, zenéről vagy filozófiáról szeretnél beszélni, a másik egyszerűen megváltoztatja a témát a beszélgetés közepén és ezzel el is hallgattat. Udvariasan, de nyomatékosan kijelentheted például ilyenkor, hogy „Már hallottam.” Ezzel megakadályozod, hogy figyelmen kívül hagyják mások a Te véleményedet és kivívod, annak fontosságát, jogát, tiszteletben tartását, hogy azt Te is elmondhasd.

Kezeld tudatosan mennyi időt töltesz önző emberek mellett

Beszéltünk az elfogadásról, a megértésükről, a saját tükrünk feltárásáról, de arról nem, hogy egy önző emberrel hosszú távon a legnagyobb tolerancia mellett is, fárasztó élni. Nem mindegy, hogy mit tolerálunk. Az aranyközépút keresése mindig célravezető. Ha megpróbáljuk elfogadni a másikat és magunkról is hajlandóak vagyunk tanulni mások szemén keresztül, az egy nagyon bölcs, érett személyiségről árulkodik, de nem kötelező mérgező kapcsolatokban részt vennünk, ha a másik emberrel csak negatív tapasztalataink vannak.

Ebben az esetben érdemes megfontolni, mérlegelni, hogy mennyire szükséges az életünkbe az ilyen kapcsolat. Töltsünk több időt olyan emberek társaságában, akik minket is inspirálnak és akiktől tanulhatunk, akikkel igazán jól érezzük magunkat, akik számára mi is értékesek vagyunk és kölcsönösen adhatunk egymásnak valami jót.

Ismerd fel a különbséget az egészséges önzés és a mérgező önzőség között

Egészséges önzés például az, hogy számít mitől érzed jól magad és nem korlátozod le magadat mások kedvéért. Ne feledd, nem csinálsz semmi rosszat, gondoskodni magadról szabad jogod van, amellyel rendelkezhetsz bármikor. De a mérgező, önző emberek manipulálhatnak abban, hogy másképp gondolkodjanak a körülöttük élő emberek és mások szükségelteit nem tartják tiszteletben. Ezért szükséges az önszeretet gyakorlása. Mindannyiunknak szüksége van egy egészséges önzésre ahhoz, hogy fenntartsuk a mentális egészségünket és jólétünket. Amikor felismered az önzésnek a mérgező mintáit, akkor ki is tudsz törni belőle, azzal, hogy úgy döntesz, nem adsz nekik teret sem magadban, sem másokon keresztül nyomást gyakorolva a te életedre.

Te hogyan kezeled az önző embereket? Mit váltanak ki belőled? Oszd meg a tapasztalataidat kommentben.

Kép: stocksnap.io

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.