Az érzelmi érettség az egyik olyan tulajdonságunk, amit életünkben tudatosan fejleszthetünk, amin dolgozhatunk. Az érzelmi érettségünk befolyásolja, hogy kik vagyunk és hogyan kezelünk más embereket. Az érzelmeid megismerése és kiegyensúlyozása a két fő szempont, hogy hatékonyan kezeljük érzelmeinket az emberi kapcsolatainkat. Ez azért is fontos, mert végül is, érző emberi lények vagyunk. Az érzelmi érettség nem korhoz köthető jelenség, egész életünkben fejleszthetjük.

Az idő és a tapasztalat együttes hatása, hogy kik vagyunk és hogyan érezzük magunkat. Az érzelmi érettség megértése fontos lépés a fejlődésben.

Sérülékenység engedélyezése

Gyakran, biztonsági intézkedésként építetünk falakat, hogy távol tartsuk magunkat az emberektől és a fájdalomtól, sérüléstől. Ismerős? Lehet, hogy így befalazod a szívedet is? Ilyenkor ez olyan, mintha nem engednéd meg magadnak, hogy reménykedj egy helyzetben, a csalódástól való félelem miatt. Ha magas érzelmi intelligenciával rendelkezel, akkor azok a falak, amelyeket mi magunk emeltünk, tudatosan lebonthatóak. Nem félsz szeretni, mert tudod, hogy sikerülhet a sikertelennek hitt kapcsolat is, ha annak úgy kell lennie, ha pedig nem, akkor is tudod élvezni, amíg az jó. Megengedheted magadnak ezt a hitet, ezt az önfeledt szeretetet, hogy átadd magad a pillanatnyi jó érzéseknek, anélkül, hogy állandóan a jövőtől félnél. Tudod, hogy az élet mindig megy tovább, bármi is történik veled útközben.

Együttérzés

Az együttérzés számomra az ítélet teljes hiánya. Vagyis, képes vagy arra, hogy félre tedd a személyes meggyőződésedet és előítéletedet. Amikor nem akarunk valamit jobban tudni a másiknál, amikor engedjük, hogy a másik szabadon olyan legyen mellettünk, aki és amikor elfogadjuk, ha a másik hibázik, mert tudjuk magunkról, hogy mi sem vagyunk tökéletesek. Nem törünk pálcát mások felett, mert nem tudjuk, hogy milyen az ő cipőjében járni. Lehet minket nem szorítana, nem törné fel a sarkunkat, de nem vagyunk egyformák. Tolerancia és alázat van bennünk, amikor másokhoz közeledünk.

Felismerem az érzések és az ösztönös reakciók közti különbséget

Az érzelmi érettség egyik legfontosabb jele az, ahogyan egy érzelmeket kiváltó szituációt feldolgozunk, ösztönös reakciók nélkül. Vagyis engedünk az egonknak hogy irányítson vagy sem? Az olyan dolgok, mint az azonnali védelem, támadás vagy sértés, nem érzelmileg érett személyről árulkodó jelek. Lehet, hogy valaki valóban megsért vagy tiszteletlen veled, de a reakción van a hangsúly. El tudok számolni tízig, hogy én továbbra is éretten szeretetteljesen kezeljek egy helyzetet? Szépen is meg lehet mondani a véleményünket, ha valaki megbántott és legtöbbször sokkal pozitívabb reakciót, esetleg fejlődést érünk el vele, mintha lesüllyednénk a másik ember érzelmi szintjére.

Tisztában vagy az elfogultságoddal

Nem érdekel, hogy valaki azt mondja, hogy elfogulatlan, mindannyianunknak saját diszkrét véleménye van. Függetlenül attól, hogy erkölcsi elfogultság, társadalmi torzítás vagy a tapasztalat alapú elfogultság – létezik valamilyen okból. A tudatosságban kulcsfontosságú, hogy elfogadod az elfogultságaidat és így egy adott helyzetben képes vagy mérlegelni tisztán, nem engeded meg, hogy befolyásolják majd a helyzet kimenetelét. A tapasztalat a legjobb tanító, de ne ess abba a hibába, hogy a múltad árnyékában élsz. A konklúziók, amiket levontál életed eddigi színpadán, nem egyenlő az örökléttel, a végtelen szabadság megnyílvánulásaival. Engedd meglátni az összes valóságot, ami csak létezhez, ne korlátozd az elméd hiedelmekkel. Ismerd el a jelenlétüket, hogy nyitott legyél arra, hogy felülírd őket új tapasztalatokkal, benyomásokkal.

A hibák felismerése és elfogadása

Senki sem tökéletes. Hányszor hallottad már ezt, igaz? Egy bizonyos ponton hibát fogunk elkövetni, és ahelyett, hogy megvernénk magunkat érte, inkább tanuljunk belőle. Fogadd el, hogy hibáztál, ismerd el, mi okozta a hibát, és aktívan tegyél érte, hogy ez ne történjen meg újra. Ez nem csak a munkára vonatkozik, hanem az emberekkel való kapcsolatainkra is.

Felismered, hogy mikor kell segítséget kérni és tudsz is kérni

Vannak olyan idők az életben, hogy bármennyire is képesek vagyunk irányítani és egyensúlyba hozni az érzelmeinket, egy ponton túl, nekünk is szükségünk lesz a segítségre. Ismét a természetünk. Hogyan és mikor kérünk, hatalmas mutatója az érzelmi érettségünknek. Várakozol addig, amíg nagyon nagy baj lesz, vagy ideje korán felismered és be mered vallani magadnak, hogy most neked is el kél a segítség. Nem szégyen. Ne akarj mindent egyedül megoldani, mert összeroppansz. Biztos van olyan ember az életedben, akiben nem csak megbízol, de adsz is a véleményére, sokra tartod, mert tanulhatsz tőle. Ne félj ilyenkor hozzáfordulni időben.

Tudod, mikor kell tovább állni

Végül mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy vannak helyzetek, állapotok, amit már nem lehet megjavítani, ami reménytelen. A görcsös maradás ilyen esetben csak szükségtelen érzelmi, fizikai és szellemi károkat okoz már nekünk. Azt hiszem, az elengedés, majdnem minden embernek egy nagy lecke, de biztos, hogy legalább egyszer meg kell tapasztalnunk és meg kell tanulnunk. Személy szerint utálom abbahagyni a dolgokat, nagyon makacs, kitartó ember vagyok, de az életünkben sokszor van olyan helyzet, kapcsolat, amiből már jobb kiszállni. A szerelem, a munka vagy a szenvedély mennyisége nem tud bizonyos élethelyzeteket megmenteni. Fel kell tudnunk ismerni, hogy mikor kell elengedni a mérgező, működésképtelen helyzeteket, kapcsolatokat.

Kép: unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.