A gyakori fejfájás teljesen megkeserítheti az életünket. Ilyenkor felmerülhet bennünk a gyanú, hogy valami komoly probléma áll a háttérben. Nem szükséges egyből a legrosszabbra gondolni, mert sokkal valószínűbb, hogy valami olyan ártatlan hétköznapi szokásunk tehet róla, aminek nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget.

Általánosságban elmondható, hogy a fejfájás akkor fordul elő, amikor a fejükön lévő erek, izmok és idegek túlzottan stimulálódnak – mondta Dr. Vernon Williams, a Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Neurologiai Orvostudományi Központjának neurológusa és igazgatója. “Amikor ezek a fájdalomérzékeny struktúrák túlműködnek, vagy amikor az agy kémiai aktivitása megváltozik, akkor jelentkeznek a fejfájás kellemetlen érzetei” – magyarázta.

A kiváltó tényezők mindenkinél más lehet, de vannak olyan szokások, amelyek rutinszerűen felbukkannak és visszatérő fejfájást okozhatnak.

Vörös bor fogyasztás

Az alkohol és különösen a vörösbor fejfájást okozhat.

Alkoholt fogyasztva vasodilatáció jelentkezik, ami a perifériás ereket lazítja és több vér áramlik át rajta. Ez csökkenti a vérnyomását, és ennek eredményeképpen a pulzusszám megnő, hogy a szervezet megpróbálja azt kompenzálni.

Ez a változás a véráramban stimulálhatja az agytörzs idegeit és fejfájást vált ki, mondja Dr. Daniel Franc, a Providence Saint John Health Center-ben lévő neurológusa. Bármilyen alkohol képes erre, de a tudósok rájöttek, hogy a vörösborban található tanninok felerősítik a fejfájás kockázatát.

Túl sok feldolgozott húsfogyasztás

Furcsának tűnik, hogy valami látszólag ártatlan, mint például egy pulyka szendvics, okozhat fejfájást, de sajnos mégis igaz. Ez nagyrészt a hozzájuk adott nitrátok – tartósítószerek miatt van. Természetesen rengeteg ember eszik ezekből a húsokból, mégsem jelentkezik mindenkinél krónikus, visszatérő fejfájás. A közelmúltban végzett kutatások azt mutatták, hogy néhány ember szájában lévő baktériumok kölcsönhatásba léphetnek a nitrátokkal, magas nitrogén-oxidot termelve, ami fejfájást vált ki. A nitrátok is kapcsolódnak a vasodilatációhoz. Ez ugyanaz a mechanizmus, amely az alkoholfogyasztás után történik és egy lüktető fejfájást eredményez.

Megváltozott alvási szokás

Ha azt veszed észre, hogy a fejfásod éppen akkor jelentkezik, amikor keveset aludtál, akkor meg van a mumus. A rendellenes alvási szokások vagy az alvás hiánya határozottan fejfájást okoz. Egy kutatás közvetlen összefüggést talált a pihenés és a lüktető fejfájás között. Minél rosszabb alvó valaki, annál valószínűbb, hogy visszatérő fejfájással is harcol. Ennek okai mér nem teljesen világosak, de mint tudjuk, az alváshiány csökkentheti a fájdalom küszöböt, miközben ösztönzi az idegeket az agytörzsében. Ez az együttes kombináció a fejfájás kockázatát felerősíti.

Kihagyod az étkezéseket

Előfordul, hogy a délelőtti megbeszélés csúszik és ebédidőben kerül rá sor, majd jön a vacsoraidő és Te azon kapod magad, hogy utoljára csak reggelinél kaptál be pár falatot. Ha ez rendszeres szokássá teszed az életedben, a fejed bizony tiltakozni fog ellene.

Az étkezés kihagyása éhessé tesz, dehidratálást is okozhat és ez a két tényező bizony fejfájást okozhat. Agyunk védekezőmechanizmusa valahogyan üzenetet fog nekünk küldeni, hogy vigyázzunk magunkra.

Ha olyan szokásaink vannak, amelyek egészségtelenek, mint például az étkezések kihagyása, akkor a testünk fájdalommal fog nekünk jelezni, hogy változtassunk ezen a szokásunkon, amíg nem okozunk nagyobb bajt. Már akkor is többet tettél a semminél, ha csak pár falatot vagy valamilyen snacket bekapsz.

Rossz testtartás

Fogadjunk nem gondoltad, hogy anyukádnak igaza lesz abban, milyen káros, ha nem húzod ki magad, igaz? Bizony, nem csak később a gerinced bánja majd ezt a rossz szokásod, hanem már előtte jelezni fog neked a tested más fájdalmakkal, például a fejfájással. A nyak hátsó részén lévő izmok, kölcsönhatásba lépnek a nyaki gerincből húzódó idegekkel, ez a nyaki izmok görcsösségét okozhatja, ami irritálja a fejet és fejfájást okoz. A fájdalom idegek és a kötőszövetek hálózatából áll, ha zavarjuk az izmokat és a szöveteket, az az idegek hálózatát fogja stimulálni, aminek következménye a fájdalom.

Próbálj jobban odafigyelni a helyes testarttásodra, akár fizikoterápiával is segíthetsz magadon.

Feszült vagy

A stressz a leggyakoribb oka a fejfájásnak. Rengeteg relaxációs, meditációs technika létezik, amivel tudatosan csökkenthetjük a stresszfaktor szintünket. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy minden nap tudatosan kapcsolódjunk ki, pihenjünk. A mai világban erre muszáj időt szakítanunk, ha lelkileg, szellemileg és testileg is kiegyensúlyozottak, egészségesek szeretnénk maradni.

Kép: unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.