A meditáció egy ősi hagyomány, amit a világ minden táján ma is ismernek és gyakorolnak, a nyugalom és a belső harmónia elérésének érdekében. Tarts velem és ismerj meg 6 meditációs gyakorlatot, amit egy kis gyakorlással Te is elsajátíthatsz!

Bár a gyakorlatok számos különböző vallási tanításokhoz kapcsolódnak, a meditáció nem a hitről szól, sokkal inkább a tudatosság megváltoztatásáról, a tudatosság megszerzéséről és a béke megteremtéséről.

Nincs helyes vagy rossz út a meditációhoz, de fontos megtalálni a saját igényeidnek és a személyiségednek megfelelő gyakorlatot. Nem minden meditációs fajtát érezzük a sajátunknak. Ezek a gyakorlatok különböző készségeket és gondolkodást igényelnek, beleértve az érzékszervi tudatosságot. Lehet, hogy most azt kérdezed magadtól, hogy honnan tudhatod melyik gyakorlat az, amelyik a legmegfelelőbb számodra, de ne aggódj emiatt, rá fogsz érezni. Az a gyakorlat lesz a tiéd, ami kellemesen ki tud téged kapcsolni és arra ösztönöz, hogy tovább gyakorold, hogy egyre mélyebb tudatossági szinteken legyél képes meditálni.

Figyelem alapú stresszcsökkentés

A figyelem-alapú stresszcsökkentés (MBSR) egy nyolchetes intenzív program, amely magában foglalja a figyelmet és a jógát. Az eredeti 8 hetes elvonulást, Jon Kabat-Zinn fejlesztette ki a buddhizmus gyakorlásának éveiben és a jóga hallgatójaként integrálta az ott szerzett tapasztalatait is. A terve az volt, hogy olyan programot fejlesszen ki, amely segít az embereknek stresszük, szorongásuk és krónikus fájdalmuk kezelésében. A programot széleskörben hozzáférhetővé is tette minden ember számára, és segített a nagyközönségnek abban, hogy megértsék, hogy nem kell buddhistának lenni ahhoz, hogy gyakorolják ezt a fajta meditációt. A meditáció során a figyelmet közvetlenül a gondolatainkra kell fordítani, de csak a megfigyelés erejéig, nézni, ahogy átmennek az elmédben. Nem ítéled meg a gondolatokat, nem ragadsz bele, nem veszel részt bennük, csak kívülről figyeled őket ahogy jönnek és távoznak benned.

Ősi hangmeditáció

Ez egy mantrán alapuló meditációs technika, amely Indiából származik. A meditáció során egy mantrával emeljük a rezgésünket és a tudatosságunkat. A mantra azt a cél szolgálja, hogy az elmét lecsendesítse és fókuszban tartsa. A meditáció során újra és újra megismétli a mantrát, amely rezgést hoz létre és amely a testre, a lélekre és a szellemre egyaránt és közvetlenül hat.

Transzcendens meditáció

A transzcendens meditáció vagy a TM egy másik mantra-alapú meditáció. Ebben a hindu hagyományban lótuszülésben ülve, belülről énekelsz egy mantrát és arra koncentrálsz, hogy felülemelkedj a látszólagos problémádon. Vagyis, egyet hátra lépve az elmédben, magasabb nézőpontból tekintesz rá a téged foglalkoztató gondolatra. Miközben a mantrázol, aktívan megváltoztatod a lélegzeted, így egyidejűleg megváltozik a lelkiállapotod is. A mantrát vibrációs tulajdonságaihoz használják az elme rendezéséhez.

Nem csak ismétlünk egy szót, hanem zengetjük, például: “oooooooohhhmmmmm” Ennek a vibrációnak a testi, lelki és szellemi hatását már egy-két zengetés után érezni fogjuk, de természetesen maga a meditáció ettől hosszabb idő (min. napi 15 perces majd egyre-egyre több). Habár a meditáció és a technika maga az ősi hangmeditációhoz hasonló, elég sok különbség van közöttük. Beleértve magukat a mantrákat és azok kiválasztását, a meditáció utasítását és a meditáció javasolt időtartamát. Ahhoz, hogy hatékonyan megtanuljuk gyakorolni a meditáció e formáját, tanácsos hozzáértő segítséget kérni.

Zen meditáció

A Zazen-meditáció, más néven Zen, szó szerint “ülő meditációt” jelent. A Zen a buddhizmusból származik, ami sokkal inkább egy filozófia, szemben a vallással. Belátást szerez a légzés és az elme megfigyelésével, valamint a mesterrel való interakció révén. A Zen szerint a megvilágosodást Sutrákon keresztül érhetjük el (buddhista szentírások és tanítások). A gyakorlat pontos és szigorú iránymutatást ad a szemek, a kezeknek és a testtartásunknak. Ez a módszer kezdetben a legegyszerűbb, mert önálló irányításra támaszkodik. A Zazen gyakorlat szellemi előnyei hatalmasak, mert minden elemi, ösztönös gondolkodást, ötletet és képet átírnak.

Kundalini meditáció

A Kundalini(Kígyó) meditációban az a lényeg, hogy a meditáció révén fel tudjuk ébreszteni a letapadt Kundalini energiát, amely a gerinc alján összegyűlt. Ez az energia felszáll a csakrákon, a gerincoszloptól a fej koronájáig és tovább. A Kundalini meditációk magukban foglalhatják a lélegző technikákat, a mantrákat, az mudrákat (kézzel történő elhelyezéseket), és megragadják a tudattalan elmét. A meditáció alatt a lélegzetedet használod, hogy az energiát felfelé mozgasd, hogy megváltoztasd a lelkiállapotodat, miközben arra összpontosítasz, hogy ez az energia egyszerű, tiszta formára redukálódik, hasonlóan az alváshoz vagy a halálhoz.

Vipassana meditáció

A Vipassana-t a betekintés meditációjaként ismert, és lefordítva azt jelenti, hogy “látni a dolgokat, ahogy valójában vannak”. A Vipassana meditáció nagyon hasonlít a Zen-meditációhoz, mert mindkettő a betekintés és a buddhizmus vallásától függ. A Vipassana-típusú meditációban először az orrodon keresztül koncentrálsz és követed a légzésed útját, eltérően a Zen meditációtól, ahol a hasunkba lélegzünk. A Vipassana arra tanít, hogy a gondolatok és tapasztalatok címkézésétől felszabadítsuk önmagunkat, ne azonosuljunk velük. Megtanít, hogy elengedd azt a szokásodat, hogy a mentális elméd jegyzeteket készítsen, amikor azonosítja a tárgyakat, érzéseket, gondolatokat, személyeket, amelyek megragadják éppen a figyelmedet. Kiválóan alkalmas a kezdőknek és azoknak az érdeklődőknek, akik többet szeretnének tanulni a buddhizmusról, de maga a Vipassana elvonulás, nagyobb kihívás, komoly önfegyelmet, felkészültebb tudatosságot igényel.

Neked melyik meditáció tetszik?

Kép: pixabay.com

unsplash.com

Szeretettel
signature

Felemelő - Havonta megjelenő asztrológiai és önismereti online magazin

Iratkozz fel és olvasd el máris, az aktuális számot!
Please wait...

Öröm, hogy csatlakoztál!

Felemelő Magazin – Havonta Megjelenő online önismereti és spirituális magazin

Tags

No Comments Yet.